غول اقتصاد اروپا به دنبال چین

به گزارش جهان صنعت نیوز:  براساس این گزارش‌، در حالی که اخیرا آلمان رویکردی کلیشه‌ای در کشمیر اتخاذ کرده است که خواستار مداخله سازمان ملل در مورد این منطقه مورد مناقشه با اسلام‌آباد شده‌، اما شولتس علاقه‌ای به «جدا شدن از چین» ندارد. تا حدی که هند از آمریکا و آلمان به دلیل اقدامات اخیر مقامات این دو کشور در خصوص مناقشه ارضی طولانی‌مدت این کشور با همسایه و رقیب اصلی‌اش پاکستان، به شدت انتقاد کرد. این نخستین سفر شولتس به چین از زمان تصدی پست صدراعظمی آلمان در اواخر سال گذشته است. این سفر برنامه‌ریزی‌شده در زمانی انجام می‌شود که وزارت خارجه آلمان به دنبال تجربه ناکام وابستگی بیش از حد اقتصادی به روسیه روی استراتژی جدید چین کار می‌کند. «آنالنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان تاکید کرد: آلمان پس از تجربه ناکام اتکای بیش از حد اقتصادی به روسیه، دیگر نباید خود را به هیچ کشوری وابسته کند که به ارزش‌هایی متفاوت از ارزش‌های کشور ما (آلمان) عقیده دارد. چنین اشتباهاتی را نباید دو بار تکرار کرد.
این سفر در حالی صورت می‌گیرد که آژانس‌های اطلاعاتی آلمان درباره چین هشدار داده‌ و گفته‌اند که این هسته قدرت آسیایی در درازمدت می‌تواند تهدیدی بسیار بزرگ‌تر از روسیه برای منافع امنیتی آلمان باشد.

چرا چین برای آلمان مهم است؟

قرار است یک هیات تجاری بزرگ صدراعظم آلمان را در این سفر همراهی کنند. حزب سبز که نمایندگانش در وزارتخانه‌های اقتصاد و امور خارجه عهده‌دار سمت‌هایی هستند خواستار اتخاذ رویکردی سختگیرانه در مورد چین هستند، این در حالی است که بالاترین مقام رهبری سیاسی آلمان مخالف چنین ایده‌ای است. به عبارت دیگر صدراعظم آلمان نمی‌خواهد در شرایطی که به سبب بروز جنگ اوکراین اقتصاد این کشور دستخوش مشکلات فراوانی شده است فرصت توسعه همکاری با چین را از دست بدهد.
نگاهی به آمارها نشان می‌دهد میزان سرمایه‌گذاری و تجارت آلمان با چین در نیمه نخست سال جاری میلادی با رکورد جدید روبه‌رو شده است. بنابراین شرکت‌های آلمانی هیچ گونه تمایلی ندارند از دومین اقتصاد بزرگ جهان عقب‌نشینی کنند.
به عبارت دیگر چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، در آستانه رسیدن به جایگاه نخست در آینده‌ای نه چندان دور با سبقت از آمریکا است.
از دیگر سو، اوضاع نابسامان اقتصاد اروپا، بحران انرژی، تورم و گرانی بی‌سابقه، عمدتا ناشی از جنگ اوکراین سبب شده است اوضاع اقتصاد چین نسبت به اروپا به مراتب بهتر باشد.

نشریه آلمانی دی ولت به تازگی گزارش داده‌، آمارها نشان می‌دهد اقتصاد این کشور در آستانه ورود به رکود اقتصادی است.
نشریه دی ولت آلمان ۳۰ مهر ماه سال جاری با استناد به آمار و داده‌های بانک مرکزی این کشور نوشت، به دلیل بحران انرژی، اقتصاد آلمان درآستانه ورود به رکود اقتصادی است. پیش‌تر صدراعظم آلمان با اشاره به بالا گرفتن درگیری‌های نظامی در اوکراین گفته بود که کشورهای اروپایی تا سال‌ها درگیر پیامدهای ناشی از جنگ اوکراین خواهند بود.
صدراعظم آلمان همچنین به اثرات جنگ بر انرژی و امنیت غذا در سراسر جهان اشاره کرد و مدعی شد که مسکو از انرژی و گرسنگی به عنوان سلاح استفاده می‌کند.
فاتح بیرول رییس آژانس بین‌المللی انرژی هم پیش‌تر هشدار داده بود که اروپا در سال آینده میلادی با بحران انرژی شدیدتری مواجه خواهد شد.
رییس آژانس بین‌المللی انرژی همچنین گفته بود: اتحادیه اروپا برای غلبه بر بحران گاز فعلی نیاز به همبستگی میان کشورهای عضو دارد.
همچنین با تشدید بحران انرژی در اروپا، دولت انگلیس طرحی را با نگاه به سهمیه‌بندی توزیع انرژی در فصل زمستان آماده کرده که در آن قطع چهار روزه برق بر اثر کمبود گاز و سرمای شدید پیش‌بینی شده است.
پیش‌تر در گزارش فصلی آژانس بین‌المللی انرژی آمده بود که کشورهای اتحادیه اروپا در صورت قطع کامل واردات انرژی از روسیه، باید استفاده از انرژی را در طول ماه‌های زمستان تا ۱۳ درصد کاهش دهند.
به گزارش رویترز، رابرت‌ هابک وزیر اقتصاد آلمان در اواخر شهریور ماه سال جاری اعلام کرده که کشورش در حال تدوین قوانین و سیاست‌های جدیدی در قبال چین است که ساده‌لوحانه نخواهد بود و با کاهش وابستگی به این کشور لحاظ شده است.
وزیر اقتصاد آلمان در سخنان خود کاهش وابستگی به مواد اولیه، باتری و نیمه‌رساناها را علت اصلی تدوین چنین سیاستی در قبال کشور چین عنوان کرد. سخنان وزیر اقتصاد آلمان در حالی بیان شده است که پیش از این نتایج پژوهشی نشان داده بود وابستگی اقتصاد آلمان به چین در نیمه نخست ۲۰۲۲ به رغم فشار سیاسی بر برلین برای رویگردانی از پکن، افزایش یافته و در حوزه‌های سرمایه‌گذاری مستقیم و کسری تراز بازرگانی به اوج رسیده است.
موسسه اقتصادی آلمان (IW) طبق آخرین تحقیقات خود به روند فزاینده تولید محلی در بازار چین اشاره و اعلام کرده بود رشد صادرات آلمان به چین به میزان چشمگیری کاهش پیدا کرده است.
به گفته «یورگن ماتز» سرپرست این تحقیق، وابستگی اقتصاد آلمان به چین، بسیار بیشتر از وابستگی پکن به برلین است و هشدار داده که این وابستگی، با توجه به موضع پکن در مورد جنگ اوکراین و قدرت نمایی نظامی آن در برابر تایوان که روابط بازرگانی آلمان را با دومین اقتصاد بزرگ جهان زیر بررسی قرار داده، مشکل سیاسی ایجاد می‌کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ موسسه اقتصادی آلمان (IW) در این بررسی به نقل از اقتصاددانان با اشاره به روند فزاینده تولید محلی در بازار چین، افزوده است: رشد صادرات آلمان به چین به میزان چشمگیری کاهش پیدا کرده است.
به گفته یورگن ماتز نگارنده نتیجه این بررسی، وابستگی اقتصاد آلمان به چین، بسیار بیشتر از وابستگی پکن به برلین است و هشدار داده که این وابستگی، با توجه به موضع پکن در مورد جنگ اوکراین و قدرت‌نمایی نظامی آن در برابر تایوان که روابط بازرگانی آلمان را با دومین اقتصاد بزرگ جهان زیر بررسی قرار داده، مشکل سیاسی ایجاد می‌کند.
این اقتصاددان افزوده است: به رغم این خطرها و مشکلات، وابستگی‌های متقابل اقتصادی با چین در نیمه نخست ۲۰۲۲ با سرعت وحشتناکی در مسیر نادرست پیش روی کرده است. سرمایه‌گذاری آلمان در چین از ژانویه تا ژوئن نزدیک به ۱۰ میلیارد یورو (۱۰ میلیارد دلار) بوده که نسبت به اوج پیشین در نیمه سال ۲۰۰۰ که ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو بوده، به میزان چشمگیری بالاتر رفته است.
این تحقیق نشان می‌دهد: سهم چین در واردات آلمان از ۴/۳ درصد در نیمه نخست سال ۲۰۰۰ به ۴/۱۲ درصد در مدت مشابه سال جاری رسیده، اما ارزش واردات آلمان از چین در همین دوره نسبت به سال گذشته ۷/۴۵ درصد افزایش یافته است.
این موسسه اقتصادی افزوده است: کسری تجاری آلمان با چین تا میانه ۲۰۲۲ تا نزدیک ۴۱ میلیارد یورو جهش کرده و خواستار تغییر کامل سیاست برلین و کاهش انگیزه‌ها و مشوق‌ها برای روابط تجاری با چین و چرخش به سوی افزایش روابط بازرگانی با دیگر بازارهای نوپدید به ویژه در آسیا شده است.
ماتز با هشدار به کسب و کارهای آلمان درباره اعمال هر گونه تحریم احتمالی غرب بر پکن برای نمونه در صورت حمله چین به تایوان، که شرکت‌های آلمان را در معرض ورشکستگی قرار خواهد داد، خواستار مهار روند وابستگی به چین شده است.
تلاش اروپا برای کاهش وابستگی به چین
از سوی دیگر کشورهای اروپایی در نشست بروکسل در بررسی روابط اتحادیه اروپا با چین تحت تاثیر جنگ اوکراین از تمایل‌شان برای کاهش وابستگی به چین سخن گفتند.
به گزارش روزنامه فرانسوی «لِز اِکو»، ۲۷ کشور اتحادیه اروپا در نشست دو روزه خود در بروکسل، لزوم بازبینی روابط اتحادیه با چین را در جهت کاهش وابستگی به این کشور مطرح کردند. نتیجه این بحث نیز تاکید بر ضرورت محافظت از زیرساخت‌های حیاتی و تنوع‌بخشی به منابع تامین مواد اولیه بود.
روز جمعه رهبران کشورهای عضو اتحادیه در نشستی که پشت درهای بسته برگزار شد، پکن را همچنان یک «شریک، رقیب راهبردی و نیز رقیب سیستماتیک» توصیف کردند که مرکز ثقل روابط با آن به دو عنصر رقابتی نزدیک‌تر شده است.
امانوئل ماکرون رییس‌جمهوری فرانسه در نشستی مطبوعاتی از «خطای» اتحادیه اروپا در دوران بحران اقتصادی و مجبور شدن کشورهای بدهکار به فروش زیرساخت‌های حیاتی (همچون بنادر) به شرکت‌های چینی، ابراز تاسف کرد.
وی با تاکید بر اهمیت ارتباطات از راه دور برای حفظ استقلال راهبردی، گفت که اروپا را به «فروشگاهی باز» برای چین تبدیل کردیم و حالا شرکت‌های چینی برای مجهز کردن خود به فناوری فایو جی (۵G) تجهیزات فرانسوی، آلمانی، فنلاندی یا سوئدی را انتخاب نمی‌کنند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 297313
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا