نظامی‌گری آمریکا از غرب تا شرق

به گزارش جهان صنعت نیوز: جو بایدن در نخستین نطق خود در نشست مشترک دو مجلس نمایندگان و سنا در کنگره، پیشنهادهای فراگیری را برای ایجاد اشتغال، آموزش و رفاه اجتماعی تشریح کرده است. او که بیش از سه ماه پیش به قدرت رسید در این سخنرانی سعی کرد طرح‌های خود به ارزش حدودا چهار تریلیون دلار- که بزرگ‌ترین برنامه مزایای اجتماعی از دهه ۱۹۶۰ تا امروز است- را به کرسی بنشاند. با این حال این طرح‌ها با مخالفت شدید حزب جمهوریخواه روبه‌رو است. رییس‌جمهوری آمریکا در بخشی از سخنرانی خود به تشریح رویکرد ایالات متحده در عرصه بین‌المللی پرداخت.

جو بایدن در سخنانی در جلسه مشترک کنگره تاکید کرد: آمریکا قصد دارد حضور نظامی خود را در منطقه هند و آرام و نیز اروپا حفظ کند و این مساله را به اطلاع رییس‌جمهوری چین رسانده است. او گفت: در تماس تلفنی با شی جین‌پینگ رییس‌جمهور چین اطلاع دادم که آمریکا حضور نظامی قوی خود را در اقیانوس‌های هند و آرام نظیر آنچه با ناتو در اروپا دارد، حفظ خواهد کرد. او اشاره کرد که از نزدیک با هم‌پیمانان برای رویارویی با خطراتی نظیر برنامه هسته‌ای ایران، کره شمالی از طریق دیپلماسی و تلاش‌های بازدارنده سخت همکاری خواهد کرد.

بایدن درباره روسیه نیز به تماسش با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، اشاره کرد و گفت، با او به این مساله پرداخت که آمریکا برای تنش تلاش نمی‌کند اما اقدامات مسکو عواقبی خواهند داشت. او در اشاره به مرگ اسامه بن لادن رهبر القاعده گفت که وقت بازگرداندن نیروهای آمریکا از افغانستان فرا رسیده است. بایدن برنامه خود برای گسترده‌ترین اصلاحات در زمینه مزایای تامین اجتماعی از دهه ۱۹۶۰ را ارائه کرد. طرح او شامل چهار هزار میلیارد دلار- ۴ تریلیون- بودجه برای آموزش و مرخصی خانوادگی است.

این سخنرانی به سبک نطق سالانه «وضعیت ایالات متحده» واکنش جمهوریخواهان را به دنبال داشت. سناتور تیم اسکات جمهوریخواه از کارولینای جنوبی واکنش حزب مخالف را قرائت کرد. تیم اسکات، وی را به ایجاد تفرقه و دودستگی در کشور متهم کرد.

به گفته کاخ سفید، بایدن پیش از سخنرانی در کنگره با کارمندان کنگره که در جریان حمله روز ششم ژانویه در داخل ساختمان به تله افتاده بودند دیدار کرد. در آن روز هواداران دونالد ترامپ رییس‌جمهور سابق که نتیجه انتخابات را رد می‌کرد، سعی کردند روند تایید نتایج انتخابات را متوقف کنند.

بایدن که در نظرسنجی‌ها موقعیت محکمی دارد، در نطق خود سعی کرد نظر عموم را درباره دو مجموعه خیلی بزرگ- طرح کار و طرح خانواده‌های آمریکایی- جلب کند. بایدن در جریان سخنرانی خود همچنین به مسائل جنجالی مثل اصلاح پلیس، مساله خشونت با سلاح گرم و بحران مهاجرت در مرز مکزیک اشاره کرد. تحلیلگران می‌گویند که این دو طرح در صورت تصویب نهایی در کنگره شامل فراگیرترین اصلاحات در نظام تامین اجتماعی از دهه ۱۹۶۰ خواهد بود.

کاخ سفید می‌گوید بودجه لازم برای هر دو طرح به طور کامل از طریق افزایش مالیات بر ثروتمندترین بخش جامعه و شرکت‌ها تامین خواهد شد. طرح خانواده‌های آمریکایی، با هزینه‌ای ۸/۱ تریلیون دلاری، قصد ارائه آموزش رایگان برای دوره پیش‌دبستانی از سن سه تا چهار، مرخصی با حقوق خانوادگی (مثل زایمان) و تامین کامل هزینه کالج دولتی (کامیونیتی کالج) را دارد. این طرح همچنین تخفیف مالیاتی کودک را تا سال ۲۰۲۵ تمدید می‌کند و برای هر کودک به خانواده‌های کم‌درآمد ماهانه حدود ۳۰۰ دلار می‌دهد. دموکرات‌ها امیدوارند این کمک‌ها به برنامه‌ای دائمی بدل شوند. کاخ سفید گفته که بودجه مورد نیاز این طرح با دو برابر کردن مالیات سود سرمایه (بر درآمد بالاتر از یک میلیون دلار) و افزایش مالیات خانواده‌هایی که سالانه بیش از ۴۰۰ هزار دلار درآمد دارند، تامین خواهد شد. هفته پیش انتشار گزارش‌هایی از برنامه دولت برای افزایش مالیات سود سرمایه، باعث سقوط بازار سهام شد.

برنامه اشتغال

بایدن در این سخنرانی همچنین طرح کار آمریکایی به ارزش ۳/۲ تریلیون دلار را تبلیغ کرد. این طرح، که از آن به عنوان برنامه‌ای برای نوسازی زیرساخت‌های کشور معرفی می‌شود، قصد سرمایه‌گذاری در حمل‌ونقل عمومی، خط‌آهن، فرودگاه‌ها، لوله‌های آب، اینترنت باند‌پهن، جاده‌ها و پل‌ها، بیمارستان‌های کهنه سربازان، مراکز مراقبت از کودکان و مقابله با نابرابرهای نژادی را دارد.

این طرح همچنین سعی می‌کند اقتصاد آمریکا را به سوی انرژی‌های پاکیزه و اتومبیل‌های الکتریکی- که امروز فقط دو درصد خودروها را تشکیل می‌دهند- سوق دهد. کاخ سفید می‌گوید بودجه این طرح از طریق افزایش مالیات شرکت‌ها از ۲۱ به ۲۸ درصد و افزایش سایر مالیات‌ها بر شرکت‌های چندملیتی تامین خواهد شد. بایدن از نخستین سخنرانی‌اش در جلسه مشترک کنگره استفاده کرد تا از قانونگذاران حاضر درخواست همکاری دو حزبی کند و یک برنامه اقتصادی چهار تریلیون دلاری را که به گفته وی باعث رقابت‌پذیری بیشتر آمریکا با چین می‌شود، به تفصیل تشریح کرد.

خارج شدن از بحران پاندمی کرونا

بایدن در سخنرانی خود گفت: به لطف یک برنامه واکسیناسیون موفق و یک طرح نجات به ارزش ۹/۱ تریلیون دلار برای مقابله با پیامدهای اقتصادی همه‌گیری کرونا، آمریکا سرپا شده و در حال بازیابی قدرتش است. وی افزود: اکنون تنها پس از ۱۰۰ روز می‌توانم به ملت گزارش دهم که آمریکا مجددا در حال رشد و بازیابی قدرتش است. ما خطر جدی را به امکان و بحران را به فرصت تبدیل کردیم. ما در حال بازیابی قدرتمان هستیم. بایدن همچنین متعهد شد که آمریکا به یک «انبار واکسیناسیون» برای باقی جهان برای مبارزه با کووید ۱۹ تبدیل خواهد شد.

وی گفت: همزمان با اینکه به نسبت نیازمان واکسن مازاد خواهیم داشت، به انباری از واکسن‌ها برای کشورهای دیگر تبدیل خواهیم شد. درست همانند زمانی که آمریکا زرادخانه دموکراسی در جنگ جهانی دوم بود. اما این رویداد تا زمانی که همه شهروندان آمریکایی به واکسن دسترسی پیدا نکنند، رخ نخواهد داد.

چین، رقیب خودکامه

بایدن در این سخنرانی چین را نیز هدف گرفت و وعده داد تا توسعه فناوری و تجارت را تقویت کند. وی گفت: چین و برخی کشورها به سرعت به یکدیگر نزدیک می‌شوند. ما باید محصولات و فناوری‌های آینده را تولید کنیم و بر آنها تسلط داشته باشیم. بایدن بارها رقابت با چین را به عنوان بزرگ‌ترین چالش سیاست خارجی که آمریکا با آن رو‌به‌رو است، توصیف کرده است. وی در ادامه سخنرانی‌اش گفت: آمریکا در برابر اقدامات تجاری ناعادلانه که حق کارگران و صنایع آمریکایی را ضایع می‌کنند از جمله تعرفه‌های تجاری برای شرکت‌های دولتی و همچنین سرقت فناوری و مالکیت معنوی آمریکایی خواهد ایستاد.

بایدن همچنین از قانونگذاران خواست تا لایحه دوحزبی که پکن را درخصوص حقوق بشر تحت فشار می‌گذارد، به نابرابری تجاری رسیدگی می‌کند و بودجه لازم برای ساخت فناوری‌های جدید برای رقابت موثرتر با چین را تقویت می‌کند، تصویب کنند. وی تصریح کرد: آمریکا هرگز از تعهداتش به حقوق بشر، آزادی‌های اساسی و ائتلاف‌هایش پا پس نمی‌کشد.

خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان

بایدن همچنین به برنامه‌اش برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بالید و گفت: رهبری آمریکا یعنی پایان دادن به این جنگ دائمی. وی افزود: پس از ۲۰ سال دلاوری و ازخودگذشتی آمریکا در افغانستان، زمان آن رسیده که سربازان را به خانه بازگردانیم. ما به افغانستان رفتیم تا تروریست‌هایی را که در تاریخ ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ میلادی به ما حمله کرده بودند، نابود کنیم. ما عدالت را در رابطه با اسامه بن لادن، رهبر سابق القاعده اجرا کردیم. ما تهدید تروریستی القاعده در افغانستان را به شدت کاهش دادیم. امروز سربازانی در افغانستان داریم که در همان کشوری که والدین‌شان خدمت کرده بودند، خدمت می‌کنند. ما سربازانی در افغانستان داریم که حتی در تاریخ ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به دنیا نیامده بودند. جنگ در افغانستان هرگز به معنای یک اقدام چندنسلی برای ساخت و بازسازی یک کشور نبود.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 186581
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا