مردم قربانی تصمیمات شتابزده دولت

به گزارش جهان صنعت نیوز: به گفته سخنگوی وزارت آموزش و پرورش در نیمه اول آبان ماه، بر اساس الگوی بازگشایی مدارس و سرعت واکسیناسیون جامعه، مدارس کم‌جمعیت شهری با کمتر از ۶۰ نفر جمعیت بازگشایی می‌شوند. در نیمه دوم آبان‌ماه نیز تمام مدارس با رعایت پروتکل‌های بهداشتی بازگشایی می‌شوند و مدارس بر اساس الگوی بازگشایی گروه‌بندی خواهند شد و با توجه به مجوز هر منطقه، فعالیت آموزشی خود را آغاز خواهند کرد.

این در حالی است که اخیرا دکتر ناجی رییس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم‌پزشکی شهیدبهشتی با انتقاد از احتمال بازگشایی مدارس، دانشگاه‌ها و برداشته شدن دیگر محدودیت‌های کرونایی از ابتدای آبان‌ماه اظهار کرده: «متاسفانه برخی مسوولان وزارت بهداشت دچار عجله زیادی در بازگشایی محدودیت‌های کرونایی شده‌اند، این در حالی است که هم‌اکنون کمتر از یک‌چهارم جمعیت کشور هر دو دوز واکسن کرونای خود را دریافت کرده‌اند و تعجیل در کاهش محدودیت‌های کرونایی می‌تواند منجر به بروز خسارت‌های زیادی در ایران شود.»

پیک پنجم کرونا در شرایطی سیر نزولی پیدا کرده که یکی از سخت‌ترین روزهای مواجهه با این ویروس را برای مردم و کادر درمانی بیمارستان‌ها رقم زد. طبق آمارهای رسمی عبور مرگ‌‌ومیرها از ۷۰۰ نفر در روز سبب شد نقشه کرونایی کشور یکپارچه قرمز شود و دیگر اثری از رنگ آبی که نشان‌دهنده نقاط عاری از ویروس‌ است به‌چشم نخورد. اما حالا که کاهش موارد فوت و ابتلا به کرونا در یک هفته گذشته سبب شده شهرهایی به رنگ آبی در نقشه دیده شوند، می‌تواند نویددهنده‌ پایان پنجمین پیک اپیدمی کرونا باشد؛ با این وجود همچنان نباید فراموش کرد تکرار همان خطاهایی که سبب شد کرونا در ایران پنجمین قله خود را تجربه کند می‌تواند پیک ششم این اپیدمی مرگبار را رقم بزند.

پیک ششم همراه با واریانت‌های جدید

در همین رابطه دکتر مسعود یونسیان اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه علوم‌پزشکی تهران به «جهان صنعت» می‌گوید: این روزها با وجود اینکه قله پیک پنجم را پشت سر گذاشتیم اما نگرانی‌هایی درخصوص پیک ششم به دلیل تعطیلات اخیر وجود دارد. فوتی‌ها در پیک پنجم زیاد بود، اما به دلیل تعداد واکسینه‌ها بعید می‌دانم در پیک ششم دوباره شاهد افزایش فوتی‌ها باشیم. در هر صورت در موج سوم، تعداد فوتی‌ها به ازای هر یک میلیون نفر، حدود شش نفر و در موج چهارم، این رقم کمتر شد و در موج پنجم به حدود هفت نفر در یک میلیون نفر رسید. تعداد موارد ابتلا به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت در موج چهارم، تقریبا دو برابر موج سوم و در موج پنجم، تقریبا دو برابر موج چهارم بوده است؛ یعنی کشنده بودن موج پنجم بیشتر از کشندگی موج‌های قبلی نیست و حتی کمتر از موج سوم است، یعنی تعداد موارد ابتلا خیلی بالا رفته است.

وی افزود: به احتمال زیاد اگر پیک ششم در ایران رخ دهد همراه با واریانت‌های جدید است. اما تخمین اینکه گونه «لامبدا» چه زمانی وارد کشور می‌شود، دشوار است و این موضوع به رفتارهای بقیه مردم جهان و رفتارهای ما و میزان واکسیناسیون کشورهای همسایه بستگی دارد که متاسفانه کشورهای همسایه شرق و غرب و شمال کشور ما واکسیناسیون مناسبی ندارند بنابراین ورود این نوع ویروس اجتناب‌ناپذیر است.

استاد دانشگاه علوم‌پزشکی تهران افزود: نسبت افرادی که در کشورمان، دو دوز واکسن خود را دریافت کرده‌اند کمتر از چهار درصد است، در حالی که جمعیت ۵۰ کشور جهان بیش از نیمی از دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند و حدود ۱۰۰ کشور از نظر واکسیناسیون از کشور ما بهتر هستند و فقط ۵۰ کشور که اکثر آنها از آفریقا و کشورهای ضعیف اقتصادی هستند، کمتر از ما هستند. اگر به سرعت ۵۰ تا ۷۰ درصد جمعیت کشورمان را واکسینه نکنیم نگران موج ششم کرونا هستیم.

وی درباره دوز سوم واکسن کرونا بیان کرد: فعلا نباید از دوز سوم واکسن سخن بگوییم، زیرا تاکنون فقط چهار درصد جمعیت کشور دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند. زمانی می‌توانیم از دوز سوم سخن بگوییم که ۷۰ درصد جمعیت کشور دو دوز واکسن را دریافت کرده باشند.

یونسیان ادامه داد: بیماری کووید۱۹ به شدت به سن افراد وابسته است و کشندگی آن در افراد بالای ۸۵ سال بیش از هزار برابر افراد هفت تا ۱۷ ساله است.

استاد دانشگاه علوم‌پزشکی تهران گفت: میانگین سنی کشورمان از کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان بیشتر است و این یکی از علت‌های بیشتر بودن مرگ و میر در ایران است. یکی از دلایلی که در موج اول کرونا میزان فوتی‌ها در کشورهای اروپایی را بسیار بالا برد، جمعیت سالمندی آنها بود. ضمنا کشورهایی مانند افغانستان و عراق، سیستم‌های ثبت و گزارش‌دهی و اعلام موارد مرگ و تشخیص را ندارند.

تکرار سهل‌انگاری‌ها

دکتر حمید عمادی رییس بخش عفونی بیمارستان امام‌خمینی نیز به «جهان‌صنعت» می‌گوید: برای شروع پیک ششم نیاز به شرایط خاصی نیست، کمی اطرافمان را نگاه کنیم، به رستوران‌ها توجه کنیم، شرایط سفرهای هوایی را در نظر بگیریم، میزان استفاده از ماسک در معابر عمومی و خیابان‌ها را بررسی کنیم، به شلوغی مرزها دقت کنیم آن‌گاه متوجه می‌شویم که پیک ششم شروع می‌شود. به‌طور کلی پروتکل‌ها و دستورالعمل‌ها اصلا رعایت نمی‌شود، اگرچه درصد رعایت پروتکل‌ها ارائه نشده، اما من گمان می‌کنم درصد همکاری مردم بسیار پایین است. متاسفانه فعالیت‌های اجتماعی شروع شده، جریان دورهمی‌ها، مهمانی‌ها، تئاتر و سینما مجدد از سر گرفته شده است که بعد از پایان محرم و صفر بیشتر هم می‌شود.

وی افزود: به شروع پیک‌های قبلی توجه کنید، وقتی پیک اول تمام شد اصلا قرار نبود پیک دوم شروع شود، اما شروع شد. وقتی پیک دوم تمام شد قرار نبود پیک سوم بیاید اما آمد. تمام این مسائل ناشی از آن بود که وقتی بیماری سیر نزولی می‌گیرد متاسفانه ماسک‌ها را فراموش می‌کنیم. نکات بهداشتی که رعایت نشود پیک‌ها به دفعات تکرار می‌شود. البته جهش‌های جدیدی که خود ویروس هم پیدا می‌کند مزید بر علت است.

برای ایمنی جمعی باید ۷۵ درصد مردم واکسینه شوند

وی ادامه داد: برای ایجاد ایمنی حداقلی باید ۷۰ تا ۷۵درصد مردم جامعه در یک دوره زمانی کوتاه واکسینه شوند، ای کاش این سرعت واکسیناسیون در یکی دو ماه اخیر، خیلی زودتر شروع می‌شد، اگر زودتر شروع می‌شد شاید هزاران نفر از فوت‌شدگان زنده می‌ماندند. اما حالا که انجام می‌شود امیدوارم زودتر تمام شود، اگر همان‌طورکه آقای وزیر وعده داده تا دهه فجر واکسیناسیون تمام شود و در کنار رعایت اصول بهداشتی امید داریم که بشود بیماری را کنترل کرد.

درهمین‌باره، رییس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی می‌گوید: یکسری از مردم می‌گویند ما واکسن زده‌ایم و ایمن شده‌ایم بنابراین مشکلی نداریم، درحالی‌که هفته قبل در بخش بیمارستانی که هستم چهار نفر فوت شدند و هر چهار نفر واکسن کامل زده بودند. لذا برخی گمان می‌کنند چون واکسن زده‌اند اتفاقی برای‌شان نمی‌افتد بارها راجع به آن گفته‌ایم چنین نیست اما متاسفانه همچنان این باور وجود دارد. البته هرچقدر واکسیناسیون گسترده‌تر شود احتمال مرگ‌ومیرها کمتر خواهد شد ولی با این وجود مردم باید همچنان رعایت کنند. اگر بخواهیم این‌طور پیش برویم باید بگوییم، بله حتما دور از انتظار نیست که در آبان‌ماه پیک جدیدی داشته باشیم.

عمادی ادامه می‌دهد: اصلا دنبال درصدها درخصوص واکسیناسیون نباشید؛ به‌نظرم نباید با این ایده مقابل کرونا ایستاد، آن‌چه مهم است اینکه مردم باید پروتکل‌ها را رعایت کنند، بزرگ‌ترین فاکتوری که منجر به شیوع کرونا می‌شود نه واکسیناسیون بلکه عدم‌رعایت پروتکل‌های بهداشتی است. واکسیناسیون فقط کمک می‌کند این پیک دیرتر و کمتر باشد اما شروع پیک بستگی به رعایت پروتکل‌ها دارد که ما داریم می‌بینیم اصلا کسی دستورالعمل‌ها را رعایت نمی‌کند.

به‌رغم سرعت گرفتن واکسیناسیون با توجه به این‌که همچنان بسیاری از افراد دوز دوم واکسن خود را دریافت نکرده‌اند و درکنار رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی، وقوع پیک ششم کرونا اصلا دور از انتظار نیست و نشانه‌های شروع آن می‌تواند از چند هفته آینده دیده شود، به‌دلیل تعطیلات و احتمالا مسافرت‌ها در داخل کشور اتفاق می‌افتد و این یکی از همان اشتباهاتی‌ است که سبب شد پیک‌های قبلی کرونا خودنمایی کنند.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
شناسه : 221445
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا