فعالیت مستمر مافیایی مسکن در بحران کرونا

به گزارش جهان صنعت نیوز:  بررسی ها از بازار مسکن حاکی از افزایش قیمت ها و رسیدن به میانگین نرخ هر متر ۱۵ میلیون تومان در شهر تهران همزمان با کاهش بیش از ۹۰ درصدی معاملات این کلانشهر دارد در واقع بازار مسکن در حالی از روند عرضه و تقاضا تبعیت نمی کند که به اعتقاد کارشناسان این حوزه، ذهنیت سرمایه گذاران از تورم سیستماتیک اقتصاد ایران که با شروع هر ساله در اکثر کالاهای سرمایه ای مشهود است به همراه نوسانات نرخ ارز باعث شده تا مسکن از روند عرضه و تقاضا تبعیت نکرده و شاهد افزایش قیمت ها با وجود عدم انجام معاملات باشیم . موضوعی که اگرچه تحلیلگران بر ضرورت برنامه ریزی دولت در این راستا تاکید کرده و تمامی اتهامات را متوجه شرایط نامناسب اقتصادی می دانند . اما فارغ از تاثیر گذاری شرایط حاکم بر اقتصاد بر مهمترین کالای سرمایه ای کشور به نظر می رسد دلایل عدم تبعیت مسکن از روند عرضه و تقاضا همچون سایر بازارها را باید در دخالت تصمیم سازان یا به عبارتی مافیایی دانست که بدون توجه به هرگونه مباحث علمی اقتصاد بازار برای این حوزه تعیین و تکلیف می کنند.

خریدار واقعی در بازار نیست

در این خصوص یک کارشناسان مسکن در رابطه با افزایش قیمت مسکن در اواخر سال گذشته به «جهان صنعت نیوز» گفت : در چنین شرایطی رشد قیمت مسکن نمی‌تواند دلیل منطقی داشته باشد و با توجه به این‌که خریدار واقعی در بازار نیست قیمت‌ها تنها می‌تواند به طور اسمی افزایش پیدا کند. طی دو سال گذشته تورم مسکن در تهران حدود ۲۰۰ درصد بوده، در حالی که تورم عمومی طی این مدت حدود ۷۰ درصد بوده است. بنابراین مسکن ۱۳۰ درصد حباب دارد.

علی شریعت اظهار کرد : این روند به پرتاب متقاضیان واقعی از کلانشهر تهران منجر می‌شود. در واقع با افزایش قیمت مسکن در تهران، اجاره بها نیز رشد داشته و به طور میانگین در تهران ۲۹ درصد و در مناطق پرتقاضا به ۵۰ تا ۷۰ درصد رشد سالیانه رسیده که از سبقت ۳۰ درصدی رشد اجاره بها در مناطق پرتقاضا نسبت به رشد قیمت مسکن حکایت دارد.

وی در ادامه افزود : خروجی این وضعیت به افزایش تعداد خانه‌های خالی در کلانشهر تهران منجر می‌شود. آن هم در شرایطی که هنوز تکلیف اخذ مالیات از خانه های خالی مشخص نشده است.

شرایط خاص منطقه ۱

به گفته شریعت ، مطابق آمار بانک مرکزی قیمت مسکن در منطقه ۱ در ماه‌های آذر و بهمن ۹۸ بالغ بر ۲۹ درصد افزایش یافته و به میانگین ۳۰ میلیون تومان در هر متر مربع رسید. این در حالی است که منطقه ۱ شرایط خاص خود را دارد و با توجه به قیمت‌های بالا این منطقه جزو مناطق پرتقاضا محسوب نمی‌شود، رشد قیمت آن تاثیر آن‌چنانی در دیگر مناطق نخواهد داشت.

در این خصوص همچنین یکی دیگر از کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه افزایش قیمت خانه در اسفند ماه قابل پیش بینی بود و همه ساله اتفاق می‌افتد​ گفت: این بار رشد نرخ ارز به تشدید قیمتها دامن زد و شیوع کرونا هم نتوانست جلوی روند تورمی بازار مسکن را بگیرد.

کسری بودجه دولت

حسن محتشم اظهار کرد: در وضعیتی که دولت با کسری بودجه مواجه است و درآمدهای ارزی متاثر از تحریمهای ظالمانه کاهش پیدا کرده، راه پرداخت حقوقها و تامین هزینه‌های جاری فقط چاپ پول است که منجر به تورم در همه بخشها می شود و نمی توان انتظار داشت که قیمت مسکن ثابت بماند.

وی افزود: اواخر سال گذشته قیمت غیررسمی دلار از حدود ۱۲ هزار تومان به بالای ۱۵ هزار تومان رسید؛ قیمت خودرو بالا رفت؛ کالاهای مصرفی گرانتر شد و در کمال تعجب، عده‌ای از افراد عنوان می کنند نباید قیمت خانه بالا برود. 

این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه مسکن هنوز هم تقاضای خود را دارد تاکید کرد: دو نوع تقاضا همواره در بخش مسکن وجود دارد که یکی مصرفی و دیگری سرمایهای است. در بخش مصرفی به دلیل کاهش قدرت خرید، تقاضا پایین آمده اما تقاضای سرمایه‌ای کماکان وجود دارد. علتش هم این نیست که سرمایهگذاران میخواهند از طریق مسکن سود ببرند، بلکه بیشتر به دنبال حفظ ارزش پول در شرایط تورمی هستند.

محتشم، افزایش قیمت مسکن در سال جاری را در صورت ادامه وضعیت کنونی اقتصاد کلان، محتمل دانست و مدعی شد: اگر ویروس کرونا گسترش پیدا کند، ممکن است در کوتاه مدت شاهد اثر منفی در بازار مسکن باشیم اما قطعاً پس از آن مقطع که مدت زمان آن هنوز معلوم نیست نرخ ها بالا خواهد رفت.

انتظارات تورمی منجر به افزایش تقاضای مسکن

وی با اشاره به افزایش ۸.۷ درصدی قیمت مسکن شهر تهران در اسفند ۱۳۹۸ نسبت به بهمن ماه اظهار کرد: به دلیل رشد تقاضا که معمولا در ماههای پایانی سال ایجاد می شود، قیمت مسکن در آخرین ماه سال با افزایش همراه بوده است چراکه خریداران با توجه به تورم سیستماتیک سالانه اقتصاد ایران سعی می کنند در پایان سال خرید خود را نهایی کنند.

عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران افزود: امسال دو عامل دیگر هم علاوه بر انتظارات تورمی به افزایش قیمت ها دامن زد که یکی تغییر قیمت بنزین و دیگری افزایش نرخ دلار بود. کاهش معاملات متاثر از گسترش ویروس کرونا نیز نتوانست جلوی رشد قیمتها را بگیرد.

محتشم با بیان اینکه تیم اقتصادی دولت باید برای شرایط موجود چاره اندیشی کند گفت: قیمت مسکن تنها زمانی کنترل می شود که شرایط کلی اقتصادکشور بهبود پیدا کند. در بخش مسکن دو عامل زمین و مصالح ساختمانی باعث افزایش قیمت ها می شود. در کلانشهرها با کمبود زمین مواجهیم و طبیعتاً نرخ ها در این حوزه همواره صعودی بوده است. همچنین مادامی که شاهد تورم در همه بخش ها از جمله مصالح ساختمانی باشیم رشد قیمت مسکن اجتناب ناپذیر است.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهمسکن
شناسه : 96965
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا