تداوم روند افزایشی قیمت برنج

به گزارش جهان صنعت نیوز:  در این میان نگاهی به بازار نشان می‌دهد که افزایش قیمت برنج داخلی و خارجی همچنان ادامه دارد و برنج ایرانی تا ۴۴ هزار و ۵۰۰ تومان هم قیمت خورده است. آمارهای رسمی از ادامه افزایش قیمت برنج حکایت دارد؛ به طوری در گزارشی که اخیر مرکز آمار ایران درباره تورم اقلام خوارکی منتشر کرده بررسی وضعیت قیمت برنج نشان می‌دهد هر کیلو برنج ایرانی در تیر ماه امسال به طور متوسط بیش از ۳۷ هزار و ۳۰۰ تومان قیمت خورده در حالی که این محصول تا ۴۴ هزار و ۵۰۰ تومان هم فروش رفته است. این محصول در تیر ماه سال گذشته هر کیلو به طور متوسط ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت داشته و در خرداد سال جاری به ۳۶ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است. براین اساس برنج ایرانی در مقایسه با خرداد ۴/۱ و نسبت به تیر ماه سال قبل ۸/۴۰ درصد افزایش قیمت دارد.


گرانی ۵۱ درصدی برنج خارجی

اما وضعیت برنج خارجی هم نشان‌دهنده ادامه روند گرانی آن است، این محصول که پیش از این با ارز ۴۲۰۰ تومان وارد می‌شد بالغ بر یک سال است که تامین ارز آن در سامانه نیما انجام می‌شود و از زمان حذف ارز ۴۲۰۰ افزایش قیمت این کالا قابل توجه بوده است.

هرکیلو برنج خارجی در تیر ماه سال گذشته به طور متوسط ۱۶ هزار و ۴۰۰ تومان قیمت داشته که در همین ماه سال جاری به ۲۴ و ۸۰۰ تومان رسیده، البته آمار رسمی بیانگر قیمت بیش از ۳۱ هزار تومانی است. براین اساس برنج خارجی نسبت به خرداد امسال ۲/۰ درصد و تیر پارسال ۳/۵۱ درصد گران شده است.

جریان واردات برنج نیز در سال جاری به نحوی بوده که این محصول به طور چشمگیری کمتر وارد شده است و تا حدود ۶۹ درصد کاهش واردات دارد، این در حالی است که از ابتدای سال جاری تا نیمه تیرماه ۳/۸۶ هزار تن برنج به ارزش ۱/۷۸ میلیون دلار وارد شده در حالی که در مدت مشابه سال قبل میزان واردات ۶/۲۲۷ هزار تن به ارزش ۷/۲۴۹ هزار تن بوده است. همچنین آخرین آمار گمرک ایران بیانگر موجودی کمتر از ۴۰ هزار تنی برنج خارجی در گمرک و بنادر است.

تکلیف واردات امروز مشخص می‌شود

با این حال از ابتدای مرداد ماه ممنوعیت فصلی واردات برنج آغاز و تا پایان آبان ادامه دارد که در این مدت هرگونه ترخیص و ورود برنج به بازار ممنوع خواهد بود مگر آن دسته برنج‌های که قبل ممنوعیت فصلی وارد بنادر شده و ثبت‌سفارش داشته باشد.

پیش از این رایزنی‌ها از سوی گمرک در برخی دستگاه‌ها جهت به تاخیر انداختن ممنوعیت فصلی برای ورود شناورهای حامل برنج به بنادر جهت ممانعت از افزایش قیمت این کالا صورت گرفت ولی ظاهرا به نتیجه نرسیده است.

در این راستا اما مدیرکل دفتر بازرگانی داخلی کالاهای کشاورزی معاونت توسعه بازرگانی گفت: در نخستین جلسه کارگروه تنظیم بازار وزارت جهاد، نتیجه واردات یا ممنوعیت واردات برنج بررسی خواهد شد.

 ابراهیم زارع گفت: با توجه به شرایط خشکسالی امسال و واقعیت‌های موجود، درباره اجرای ممنوعیت واردات برنج که هر سال در چهار ماه از سال، از ابتدای مرداد تا آبان به منظور حمایت از تولید داخلی انجام می‌شد، تصمیم‌گیری نهایی را انجام خواهیم داد.

او افزود: کارگروه تنظیم بازار کشور در خرداد امسال به علت خشکسالی، ممنوعیت واردات برنج را لغو کرد و در آن زمان وزارت جهادکشاورزی با این موضوع مخالفت کرده بود.

زارع با اشاره به نامه معاون اول رییس‌جمهوری در ۹ مرداد مبنی بر اعلام بازگشت وظایف مرتبط با کشاورزی به وزارت جهادکشاورزی در قالب قانون تمرکز وظایف کشاورزی، بیان کرد: با بازگشت وظایف مرتبط به کشاورزی به وزارت جهادکشاورزی، در مورد موضوع ممنوعیت واردات برنج در مدت یاد شده، جلسه کارشناسی برگزار شد و نتیجه آن این چهارشنبه در نخستین جلسه کارگروه تنظیم بازار وزارت جهادکشاورزی مطرح و بررسی خواهد شد.

زارع ادامه داد: با توجه به پیش‌بینی کاهش تولید برنج به علت خشکسالی، نمی‌خواهیم کشور دچار تنش شود و از سوی دیگر نمی‌خواهیم تولید داخل این محصول آسیب ببیند.

مهر تایید بر کاهش واردات

به گفته او، تصمیم درباره اجازه واردات یا ممنوعیت واردات برنج در چهار ماه یاد شده طی امسال در حالی باید اتخاذ شود که بر اساس گزارش‌ها، واردات برنج در چند ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است.

مدیرکل دفتر بازرگانی داخلی کالاهای کشاورزی معاونت توسعه بازرگانی افزود: در حال حاضر تقاضاهایی برای کاهش مدت ممنوعیت واردات برنج وجود دارد.

او درباره اعضای کارگروه تنظیم بازار محصولات کشاورزی گفت: در جلسه تنظیم بازار روز چهارشنبه، نمایندگانی از وزارتخانه‌های جهادکشاورزی و صمت، گمرک، بانک مرکزی، تشکل‌ها، دستگاه‌های نظارتی و سایر نهادهای ذی‌ربط حضور خواهند داشت.

زارع درباره ثبت‌سفارش کالاهای کشاورزی گفت: ثبت‌سفارش نهاده‌های دامی از ابتدای سال توسط وزارت جهادکشاورزی در حال انجام بود و از این پس ثبت‌سفارش سایر کالاهای کشاورزی در قالب قانون تمرکز وظایف کشاورزی انجام می‌شود.

او همچنین تصریح کرد: واردات نهاده‌های دامی و روغن همچنان با ارز ترجیحی و سایر کالاها همچون گوشت، مرغ، برنج، سموم شیمیایی و داروهای دامی با ارز نیمایی صورت می‌گیرد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 207181
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا