تقابل قدرت‌های غربی با چین و روسیه

به گزارش جهان صنعت نیوز:  تحریم شهروندان روسیه ، تغییرات آب‌وهوایی و تصمیم اخیر جو بایدن به خارج کردن نظامیان آمریکا از افغانستان از پاییز امسال، امور مرتبط با روسیه و اقدامات مسکو در قبال اوکراین، که از نظر بریتانیا و آمریکا، تهاجمی توصیف شده، و همچنین رویه کشورهای صنعتی در قبال کره‌شمالی، از جمله مسائلی است که در جریان اجلاس وزیران خارجه کشورهای صنعتی در لندن مطرح می‌شود.

اعضای گروه هفت در مورد راه‌های جدید این گروه برای دفاع از قوانین بین‌المللی در برابر تهدیدات خارجی گفت‌وگو می‌کنند. بحران در میانمار و همچنین روابط با روسیه، چین و ایران از جمله محورهای این گفت‌وگوهاست. گفت‌وگوهای سه‌روزه وزرای خارجه در لندن قرار است بستر اجلاس رهبران را فراهم کند که در ماه آینده در جنوب غرب انگلیس با حضور جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا برگزار می‌شود. این اولین سفر خارجی بایدن از آغاز ریاست‌جمهوری در اواخر ماه ژانویه گذشته خواهد بود.

اگرچه این اجلاس معمولا با شرکت نمایندگانی از کشورهای عضو و هفت‌گانه برگزار می‌شود، امسال به دعوت بریتانیا، هند، استرالیا و آفریقای‌جنوبی و همچنین برونئی که رییس سازمان آ.س.آن محسوب می‌شود به عنوان مهمان شرکت دارند.

روسیه که همزمان در پاسخ به تحریم‌های اتحادیه اروپا سفر هشت مقام این اتحادیه را به کشورش ممنوع کرده در مرکز توجه کشورهای اروپایی شرکت‌کننده در این اجلاس است. اتحادیه اروپا روز گذشته سفیر روسیه را فراخواند و قرار است هفته آینده در اجلاس وزرای خارجه اتحادیه اروپا درباره گام بعدی خود علیه مسکو تصمیم‌گیری کند. به همین علت، موضوع روسیه از مباحث پررنگ در اجلاس گروه هفت است.

واشنگتن: هدف ما مهار کردن چین نیست

آنتونی بلینکن و دومینیک راب بعد از نشست گروه ۷ در لندن، از تقابل قدرت‌های غربی با چین و روسیه سخن گفتند. دومینیک راب وزیر خارجه بریتانیا صریحا خواستار احیای ائتلافی از کشورهای عضو برای مقابله با تهدیدهای کشورهای اقتدارگرا مانند چین و روسیه شده تا سازوکاری برای مقابله با آنچه ماشین پروپاگاندا و تولید اطلاعات غلط روسیه خوانده بیابند.

وزیرخارجه بریتانیا گفته کشورش می‌خواهد با مجموعه‌ای از کشورهای همفکر که ارزش‌های مشترکی دارند کار کند. هدف تشکیل ائتلافی قدرتمند از کشورهای دموکراسی‌محور این است تا در برابر چین و روسیه و کشورهای اقتدارگرای دیگر بایستند.

دومینیک راب گفته است در دیپلماسی برای ورود کشورهای اقتدارگرا همیشه باز است اما به ولادیمیر پوتین رییس‌جمهور روسیه هشدار داده که به سیاست‌های خطرناک خود در مرز اوکراین پایان دهد. راب در عین حال روسیه را متهم کرده با مسموم کردن آلکسی ناوالنی در کنار نقض حقوق بشر مرتکب استفاده از تسلیحات شیمیایی شده است.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا که یکشنبه گذشته عازم لندن شده، تاکید کرد آمریکا ترجیح می‌دهد رابطه باثبات‌تری با روسیه داشته باشد اما این بسته به تصمیم ولادیمیر پوتین است. اجلاس رهبران گروه هفت که قرار است در کورنوال انگلستان برگزار شود فرصتی است برای جو بایدن که به کشورهای دیگر نشان دهد آمریکا دوران دونالد ترامپ را پشت سر گذاشته و آماده حضور فعال در دیپلماسی جهانی است. بسیاری از رهبرانی که سه سال پیش در اجلاس سران در کانادا شرکت داشتند هنوز به یاد دارند که دونالد ترامپ حاضر نشد تفاهمنامه پایانی این اجلاس را امضا کند.

اجلاس گروه هفت در سال ۲۰۲۰ نیز عملا برگزار نشد چرا که ترامپ حاضر نشد با وجود همه‌گیری کرونا این اجلاس را به صورت مجازی برگزار کند. بایدن قول داده است برای تقویت قانون‌مداری و دموکراسی در جهان ظرف اولین سال ریاست‌جمهوری‌اش اجلاسی در سطح رهبران درباره دموکراسی برگزار کند.

آمریکا: به دنبال تشدید تنش با روسیه یا مهار چین نیستیم

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که بایدن در دیدار آینده خود به ولادیمیر پوتین‌ رییس‌جمهور روسیه اعلام خواهد کرد که ایالات متحده به دنبال تشدید تنش نیست بلکه خواهان روابط باثبات‌تر و قابل پیش‌بینی با روسیه است.

آنتونی بلینکن در کنفرانس خبری مشترک با دومینیک راب گفت:  رییس‌جمهور بایدن از مدت‌ها قبل حتی قبل از رییس‌جمهور بودن با صراحت گفته است که اگر روسیه تصمیم بگیرد بی‌پروا یا خصمانه رفتار کند‌، ما پاسخ خواهیم داد. اما ما به دنبال تشدید اوضاع نیستیم. ما ترجیح می‌دهیم یک ثبات‌ قابل پیش‌بینی‌تر داشته باشیم. او اضافه کرد: اگر روسیه در آن جهت حرکت کند‌، ما نیز چنین خواهیم کرد و فکر می‌کنم رییس‌جمهور بایدن هنگامی که با رییس‌جمهور پوتین دیدار می‌کند فرصتی خواهد داشت تا در این مورد به‌طور مستقیم صحبت کند.

راب نیز به نوبه خود‌، گفت که اگر روسیه رفتار خود را تغییر دهد، فرصتی برای روابط بهتر با مسکو وجود دارد. وزیر خارجه آمریکا افزود‌: آمریکا متحدی نزدیک‌تر و شریکی نزدیک‌تر از انگلیس ندارد و جو بایدن امیدوار است در کنفرانس گروه هفت که یک ماه دیگر در انگلیس برگزار می‌شود، حاضر شود.

از سوی دیگر دولت چین نیز در واکنش به این اظهارات وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که موضع تقابل‌جویانه هیچ نفعی برای واشنگتن ندارد. پکن همچنین از واشنگتن خواست درخصوص مسائل اضطراری جهانی از جمله مهار همه‌گیری کووید۱۹، احیای اقتصادی و مبارزه با تغییرات اقلیمی، جدی و سازنده‌تر باشد.

بلینکن در خصوص عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان نیز گفت‌: تمرکز ما عقب‌نشینی منظم از افغانستان است. اگر در زمان خروج نیروهایمان از این کشور به آنان حمله شود تدابیر مناسب اتخاذ خواهیم کرد. او در خصوص سیاست آمریکا در قبال چین گفت: در پی مهار چین نیستیم اما برای حفظ نظم جهانی تلاش می‌کنیم.

دومینیک راب در نشست دیروز گفت‌: درباره سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، تقویت روابط دو طرف، حمایت از ارزش‌های دموکراتیک، همکاری‌های فناوری و ساخت واکسن، وضعیت آب و هوا، تهدید علیه خبرنگاران‌، تضعیف معماری جهان و ضرورت همکاری با چین در مواردی همچون آب و هوا با وزیر خارجه آمریکا گفت‌وگو کرده و قرار است بلینکن روز سه‌شنبه با نخست‌وزیر انگلیس نیز دیدار وگفت‌وگو کند.

رسانه‌های انگلیس هدف اصلی از سفر وزیر خارجه آمریکا را  آمادگی برای سفر جو بایدن به انگلیس در ماه ژوئن، به منظور برگزاری نشست سران گروه ۷ اعلام کردند، اما همچنین آمریکا درصدد است جبهه متحدی علیه چالش‌های جهانی پدید آمده به دست چین، تغییرات آب و هوایی و همه‌گیری ویروس کرونا تشکیل دهد.

همان زمان‌، بلینکن گفت که از اعلامیه اخیر انگلیس در مورد تمدید تحریم‌های جهانی مگنیتسکی با هدف روسیه استقبال می‌کند. بلینکن گفت: من همچنین می‌خواهم از لندن به‌خاطر پیوستن به ما در پاسخگویی به روسیه به خاطر اقدامات تهاجمی‌اش تشکر کنم. ما حمایت بی‌دریغ خود از حاکمیت مستقل و تمامیت ارضی اوکراین را تایید کرده‌ایم. من همچنین از اعلامیه وزیر خارجه در مورد تمدید تحریم‌های جهانی مگنیتسکی برای مبارزه با نقض حقوق بشر در روسیه استقبال می‌کنم .

هفته گذشته‌، جو بایدن رییس‌جمهور آمریکا در سخنرانی خود در کنگره گفت که واشنگتن به دنبال عدم تشدید تعامل با روسیه است و معتقد است که هر دو کشور می‌توانند در جایی که منافع آنها نزدیک شود‌، با هم همکاری کنند. رییس‌جمهور آمریکا به پوتین پیشنهاد داده بود که در تابستان در یک کشور اروپایی مشخص نشده ملاقات کند.

تنش‌ها بین مسکو و واشنگتن پس از آنکه ایالات متحده ۳۲ نهاد و اشخاص روسی را در چارچوب دور جدید تحریم‌ها با ادعای حملات سایبری مسکو و سایر اقدامات خصمانه علیه منافع آمریکا تحریم کرد‌، شدت گرفت. واشنگتن همچنین ۱۰ دیپلمات روسی را از این کشور اخراج کرد و نهادهای آمریکایی را از خرید اوراق قرضه دولت روسیه در دوره‌های اولیه ممنوع کرد.

وزارت خارجه روسیه آخرین دور تحریم‌های آمریکا علیه روسیه را مغایر با منافع دو ملت محکوم کرد. در پاسخ‌، روسیه ورود هشت شهروند آمریکایی را به این کشور منع کرد.

روابط با چین

راب و بلینکن همچنین در مورد روابط با چین گفت‌وگو کردند و توافق کردند که پکن باید به تعهداتی که داده است عمل کند‌، اما همچنین روابط باید به روشی مثبت پیش رود. راب با بیان اینکه این موضع‌گیری به بیانیه هنگ‌کنگ اشاره دارد‌، گفت: پکن باید به تعهداتش پایبند باشد.

بلینکن گفت که ایالات متحده و انگلستان به همکاری خود برای رسیدگی به موارد نقض حقوق بشر در چین ادامه خواهند داد. بلینکن گفت: «ما همکاری قوی خود را در مساله سین کیانگ‌، سرکوب فعالان طرفدار دموکراسی و سیاستمداران در هنگ کنگ‌، که نقض تعهدات بین‌المللی چین و سرکوب آزادی رسانه‌ها در سراسر چین و سایر مناطق جهان است‌، ادامه می‌دهیم.»

به گفته بلینکن‌، ایالات متحده هدفی برای مهار چین ندارد‌، اما اگر پکن بخواهد نظم بین‌المللی را تضعیف کند‌، واشنگتن اقدام خواهد کرد. بلینکن گفت: «هدف ما این نیست که سعی کنیم چین را مهار کنیم،  آنچه ما در تلاش هستیم انجام دهیم این است که از نظم مبتنی بر قوانین بین‌المللی که کشورها طی این دهه‌ها بسیار در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند‌، حمایت کنیم. وقتی هر کشوری – چین یا غیر از آن – اقداماتی انجام می‌دهد که این نظم مبتنی بر قوانین را به چالش می‌کشد یا تضعیف می‌کند یا به تعهدات خود در قبال این دستور عمل نکند‌، ما می‌ایستیم و از این دستور دفاع می‌کنیم.»

جو بایدن در روابط خود با چین شروع سختی داشته است‌؛ مقامات دو کشور در جلسه‌ای در آلاسکا به میزبانی بلینکن در اوایل سال جاری علنا با یکدیگر درگیر شدند. در حالی که بایدن اکثر دستورات اجرایی دونالد ترامپ در زمینه مهاجرت‌، آب و هوا و سایر موارد را لغو کرده است‌، وی تعرفه‌های مربوط به چین را دست‌نخورده باقی گذاشته است‌، این نشان می‌دهد که دولت او احتمالا در آینده از آنها برای فشار آوردن به پکن برای امتیاز دادن در زمینه تجارت و سایر موارد استفاده خواهد کرد.

درباره توافقنامه ایرلند شمالی

با اجرای مفاد مربوط به بریگزیت‌، ایالات متحده همچنان به تشویق اتحادیه اروپا و انگلیس برای اولویت قرار دادن ثبات اقتصادی و سیاسی در ایرلند شمالی ادامه خواهد داد. بلینکن گفت: با شروع اجرای مقررات مربوط به بریگزیت از سوی انگلیس و اتحادیه اروپا‌، ما آنها را ترغیب خواهیم کرد تا ثبات سیاسی و اقتصادی در ایرلند شمالی را در اولویت قرار دهند. راب گفت که حفظ توافق «جمعه خوب» در مورد ایرلند شمالی برای انگلستان از اهمیت حیاتی برخوردار است.

بلینکن خواستار تعامل کره‌شمالی با آمریکا

از طرفی آنتونی بلینکن از کره‌شمالی خواست به میز مذاکره برگردد و گفت ایالات متحده در صدد ایجاد پیشرفت عملی در راستای خلع سلاح هسته‌ای شبه‌جزیره کره، از طریق دیپلماسی است. این درخواست به دنبال آن مطرح شد که کره‌شمالی تهدید کرد آمریکا با بحران بد و بدتری مواجه خواهد شد.

دیپلمات ارشد آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با دومینیک راب اظهار کرد: امیدوارم کره‌شمالی از فرصت برای تعامل دیپلماتیک استفاده کرده و راه‌های موجود در راستای هدف خلع سلاح هسته‌ای تمام و کمال شبه‌جزیره کره را بررسی کند.

کره‌شمالی یکشنبه گذشته اظهار کرد آمریکا در وضعیت سختی قرار خواهد گرفت. پیونگ‌یانگ اشاره‌ای به سخنرانی اخیر بایدن در کنگره آمریکا داشت که گفته بود ایالات متحده با متحدان خود همکاری می‌کند تا شبه‌جزیره کره را از طریق دیپلماسی، خلع‌سلاح کند. اظهارات بلینکن نیز در حالی مطرح می‌شود که آمریکا بررسی جامع خود پیرامون سیاست در قبال کره‌شمالی را تکمیل کرده است. او گفت تصمیم به تعامل بر عهده کره‌شمالی است، اما سیاست تازه آمریکا در قبال کره‌شمالی، بر محوریت دیپلماسی قرار دارد.

بلینکن اضافه کرد: بنابراین نه تنها می‌خواهیم ببینیم کره‌شمالی چه می‌گوید، بلکه ببینیم در روزها و ماه‌های آینده چه می‌کند. اما ما سیاست روشنی داریم که دیپلماسی در محور آن قرار دارد و فکر می‌کنم به عهده کره‌شمالی است که تصمیم بگیرد می‌خواهد تعامل داشته باشد یا خیر. وی خاطرنشان کرد: آنچه اکنون داریم سیاستی است که خواستار یک رویکرد عملی است که به منظور حصول پیشرفت عملی در راستای افزایش امنیت آمریکا، متحدان و نیروهای اعزامی ما،  از دیپلماسی با کره‌شمالی استقبال می‌کند.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
شناسه : 187469
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا