بایدن صد روز بعد

به گزارش جهان صنعت نیوز: یکی از مواردی که بایدن در نخستین نطق خود در کسوت چهل و ششمین رییس‌جمهوری آمریکا درباره مسائل داخلی به آن اشاره خواهد داشت، قطعا واقعه ششم ژانویه (۱۶دی‌ماه ۱۳۹۹) و حمله هواداران رییس‌جمهور قبلی آمریکا به این مکان خواهد بود. بنابر اطلاعات ارائه‌شده از سوی افراد آگاه از این سخنرانی بایدن ابتدا تلاش خواهد داشت تا پیام اتحاد را به گوش شهروندان آمریکایی برساند و در مسائل داخلی به اقتصاد و طرح‌های زیرساخت خواهد پرداخت. بایدن در طرح زیرساخت به روند اخذ و افزایش مالیات‌ها از ثروتمندان آمریکایی اشاره خواهد داشت.

بایدن قصد دارد از موضوع واکسیناسیون کرونا در آمریکا برای افزایش میزان محبوبیت و بهره‌برداری سیاسی  سود جوید. از دیگر موارد این سخنرانی موضوع همه‌گیری ویروس کرونا خواهد بود، چراکه طی روی کار آمدن بایدن ۲۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا به شهروندان آمریکا تزریق شده و اکنون آمریکا در مرحله برداشتن محدودیت‌های اجتماعی قرار گرفته است.

از دیگر مسائل داخلی که بایدن قرار است در این سخنرانی به آن اشاره کند، موضوع طرح اصلاحات در سیستم پلیس آمریکاست و سی‌ان‌ان در این زمینه گزارش داد: این طرح را بایدن به نام جورج فلوید نام نهاده که پلیس سفیدپوست آمریکا سلسله‌وار به کشتن سیاهپوستان در آمریکا می‌پردازند. به نوشته سی‌ان‌ان، پس از احیای اقتصادی و شیوع ویروس کرونا که از محورهای سیاست داخلی بایدن در این نطق خواهند بود در عرصه سیاست خارجی وی به تصمیم خود برای پایان دادن حضور نظامی آمریکا در افغانستان  تا پیش از ۱۱ سپتامبر سال جاری (۲۰ شهریور ۱۴۰۰) خواهد پرداخت.

حاشیه‌های  سخنرانی

بنابر این گزارش برای نخستین‌بار در تاریخ آمریکا دو زن در بالاترین مقام کنگره در پشت سر رییس‌جمهوری آمریکا خواهند نشست؛ کامالا هریس معاون رییس‌جمهوری به‌عنوان رییس مجلس سنا و نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان. نانسی پلوسی در ۱۵بهمن ماه ۱۳۹۸ در پایان سخنرانی رییس‌جمهوری قبلی آمریکا، نطق سخنرانی وی را از هم درید. به علت اجتناب از شیوع ویروس کرونا، صحن مجلس کنگره که تا پیش از این ظرفیت یک‌هزار نفر را دارد، این بار تنها ۲۰۰ نفر برای این سخنرانی مشترک گنگره حضور خواهند داشت.

مشکل لکنت زبان بایدن

بایدن که سیاستمداری با ۳۶ سال سابقه است و بارها در صحن کنگره و در مقابل نمایندگان مجلس حضور داشته و هشت سال آخر آن به عنوان معاون رییس‌جمهوری آمریکا نظاره‌گر نطق‌های سالانه باراک اوباما بوده، اما با این وجود وی نشان داده که در بیان و ایراد سخنرانی جملاتی را بارها تکرار می‌کند و وی برای این نطق به شدت در حال آماده شدن است. به نوشته سی‌ان‌ان، جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در این مورد به خبرنگاران اطمینان خاطر داد که بایدن از اهمیت این سخنرانی آگاه است.

تغییرات اعمال‌شده بابت پاندمی

مشارکت حضوری به منظور ایجاد فاصله‌گذاری اجتماعی محدود شده و این بدین معناست که دیگر شاهد نشستن شانه به شانه قانونگذاران در کنار هم حین سخنرانی نخواهیم بود. تنها ۲۰۰ تن از ۵۳۵ عضو کنگره (۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان و ۱۰۰ عضو سنا) برای مشارکت در برنامه کنگره دعوت شده‌اند و آنها هم اجازه ندارند همراه داشته باشند.

با توجه به اینکه مجلس نمایندگان آمریکا در تعطیلات به سر می‌برد، انتظار می‌رود بسیاری از جمهوریخواهان در این مراسم شرکت نکنند و این احتمال وجود دارد که بایدن در نهایت در جمع دوستان دموکرات خود سخنرانی داشته باشد. سناتورها همچنان در واشنگتن‌دی.سی هستند، اما انتظار می‌رود بسیاری از جمهوریخواهان این مجلس هم در سخنرانی حاضر نشوند. سناتور جان کورنین عضو رهبری جمهوریخواه از تگزاس گفته است ترجیح می‌دهد از منزل سخنرانی را تماشا کند. استیو اسکالیس عضو رهبری جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا هم گفته است بلیت خود را به یک قانونگذار تازه‌کار می‌دهد.

اکثر اعضای کابینه بایدن هم از خانه این سخنرانی را تماشا می‌کنند. تنها آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و لوید آستین رییس پنتاگون به عنوان نماینده قوه مجریه حاضر می‌شوند. جان رابرتس قاضی‌القضات آمریکا به نمایندگی از قوه قضاییه به مراسم می‌آید و دیگر قضات هم دعوت نشده‌اند.

با توجه به اینکه امسال همراهی میهمانان قدغن شده، برخی قانونگذاران که نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان آمریکا هم جزوی از آنهاست، میهمانان مجازی دعوت کرده‌اند. براساس قوانین کنگره، پوشیدن ماسک اجباری است. کاخ سفید هم گفته که بایدن حین ورود قطعا ماسک به صورت خواهد داشت اما حین سخنرانی ماسک خود را برمی‌دارد.

اولویت‌های بایدن

انتظار می‌رود رییس‌جمهور آمریکا جزئیات «طرح خانوارهای آمریکایی» را شرح دهد که بخش بزرگی از قانونی است که او تمایل دارد کنگره به تصویب برساند. این برنامه انتظار می‌رود روی به اصطلاح زیرساخت انسانی شامل مراقبت از کودک، بهداشت، آموزش و راه‌های دیگر حمایت از خانواده‌ها متمرکز باشد. بایدن قصد دارد تا هزینه آن را از طریق بالا بردن مالیات بر خانوارهای بسیار پردرآمد تامین کند.

همچنین انتظار می‌رود رییس کاخ سفید درباره ایده‌هایش برای کنترل پاندمی و بازگرداندن افراد به محل کار صحبت کند. او همچنین درباره تغییرات پلیس در آمریکا، مهاجرت و ایمنی سلاح و دیگر موضوعات و همچنین دیدگاه خودش درباره سیاست خارجی حرف می‌زند. قانونگذاران آمریکایی منتظرند ببینند که بایدن چطور اهداف خود را اولویت‌بندی می‌کند.

بانوی اول آمریکا

جیل بایدن همسر رییس‌جمهور آمریکا در سخنرانی کنگره حاضر خواهد بود و تمامی میهمانان ویژه او که ارتباطات شخصی با سیاست‌ها یا برنامه‌های همسرش دارند، از دور تماشاگر مراسم می‌شوند و عصر در مراسمی مجازی که کاخ سفید ساعت چهار به وقت شرق آمریکا آن را پخش می‌کند، مورد استقبال قرار می‌گیرند. آقای داگ امهاف، همسر کامالا هریس، معاون رییس‌جمهوری آمریکا هم جزو مدعوین است.

برای نخستین‌بار در تاریخ آمریکا، دو زن در پشت جایگاه سخنرانی یک رییس‌جمهور در کنگره خواهند ایستاد. پلوسی در سکوی سخنرانی حضور خواهد داشت و در کنار او کامالا هریس به عنوان رییس سنا می‌نشیند. هریس اولین زن سیاه‌پوست و آسیایی- آمریکایی است که معاون رییس‌جمهوری آمریکا شده است.

ارزیابی رسانه‌های جهان از ۱۰۰ روز نخست

با توجه به سپری شدن نخستین ۱۰۰ روزه دولت جو بایدن رییس‌جمهور آمریکا در ۳۰ آوریل (۱۰ اردیبهشت‌ماه)، رسانه‌های جهان به ارزیابی میزان اجرای تعهدات و قول و عملکرد او در این دوره در حوزه سیاست خارجی، محیط‌زیست، مهاجرت و… پرداخته‌اند. قضاوت عملکرد رییس‌جمهوری ایالات متحده پس از سپری شدن ۱۰۰ روز نخست، سنت سیاسی این کشور است که به گفته تاریخدانان از دوره نخست ریاست‌جمهوری فرانکلین روزلت در ۱۹۳۳ آغاز شد که اقدامات سریعی را برای رویارویی با رکود بزرگ اقتصادی کشور اجرا کرد.

سیاست خارجی

یکی از مسائل عمده در سیاست‌های کلی بایدن و عملکرد او، در حوزه سیاست خارجی ارزیابی می‌شود. بایدن اثبات کرد که در حوزه سیاست خارجی درباره چالش‌های اصلی کشورش به میزان پیش‌بینی نشده و غیرقابل انتظاری سرسخت بوده است. او به اعمال تحریم‌های دوره دونالد ترامپ بر ایران ادامه داده و از لغو آنها به عنوان شرط بازگشت تهران به مذاکرات مستقیم درباره برنامه هسته‌ای‌اش خودداری کرده است. بایدن در واکنش به ادعای مداخله مسکو در انتخابات ۲۰۲۰ و حمله گسترده سایبری منتسب به روسیه، تحریم‌هایی بر این کشور اعمال کرد و حتی ولادیمیر پوتین رییس‌جمهوری روسیه را قاتل خواند.

او با تداوم بخشیدن به تعرفه‌های بازرگانی اعمال شده در دوره ترامپ بر چین، به دیپلمات‌های ایالات متحده اجازه دیدار از تایوان داد و فشار بر پکن را به بهانه سرکوب اویغورهای استان شین‌جیانگ و کنشگران دموکراسی‌خواه هنگ‌کنگ، افزایش داد. این مواضع سیاسی نشان داده است که هر دو حزب اصلی صحنه سیاسی آمریکا، پکن را تهدید می‌دانند.

اما بایدن به روابط نزدیک واشنگتن با عربستان‌سعودی پایان داد و از شاهزاده محمد بن‌سلمان ولی‌عهد سعودی فاصله گرفت و با نادیده گرفتن نگرانی‌ها از خشمگین شدن ترکیه متحد ناتو، کشتار ۱۹۱۵ ارمنیان در دوره امیراتوری عثمانی را نسل‌کشی شناخت.

تغییرات آب و هوایی

بایدن برای وفا به عهد در حوزه آب و هوای کره زمین و رویارویی با دگرگونی‌های اقلیمی، به سرعت آمریکا را به توافقنامه ۲۰۱۵ پاریس بازگرداند و رویکرد توقف کامل انتشار دی‌اکسیدکربن در اقتصاد آمریکا تا ۲۰۵۰ را در پیش گرفت. دولت او چند روز پیش برنامه‌ای برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به میزان نصف ۲۰۰۵ رونمایی کرد که تقریبا دو برابر هدف باراک اوباما، رییس پیشین او بود.

رویارویی با کووید۱۹

وعده اصلی بایدن درباره مبارزه با کووید۱۹، تزریق ۱۰۰ میلیون واحد واکسن به شهروندان آمریکا در ۱۰۰ روز نخست ریاست‌جمهوری‌اش بود که در راستای اجرای این قول، حدود ۲۹۰ میلیون واحد واکسن توزیع و بیش از ۲۳۰ میلیون واحد آن تزریق شد، به‌گونه‌ای که ۹۶ میلیون شهروند این کشور به صورت کامل (دومرحله) واکسن دریافت کرده‌اند که ۲۹ درصد جمعیت آن را دربر می‌گیرد. پایه و اساس کارزار واکسیناسیون بایدن بر ستون تلاش‌های دونالد ترامپ برای ساخت و توزیع چند گونه واکسن استوار شده بود، هر چند بایدن، اماکن تزریق واکسن را زیاد کرد و کمک سازمان‌ها و نهادهای دولت فدرال به توزیع واکسن  را افزایش داد.

با اینکه از هنگام به قدرت رسیدن بایدن، روزانه بیش از سه هزار شهروند ایالات متحده، جان خود را بر اثر همه‌گیری گسترده از دست داده‌اند که شمار کل جان‌باختگان این کشور را به ۵۷۲ هزار تن رسانده، اما آمار کنونی تلفات به کمتر از ۷۰۰ نفر در روز کاهش یافته و شمار شهروندانی که واکسن دریافت کرده‌اند، بالاتر از دیگر کشورهاست. بایدن با این روند در ۱۰۰ روز دوم وادار به از بین بردن بدگمانی میلیون‌ها شهروند آمریکا به دریافت واکسن و رویارویی با اوج‌گیری گونه‌های این ویروس خواهد شد.

اقتصاد و شغل

بایدن در حوزه اقتصاد، بیشتر هفته‌های نخست دوره خود را به تصویب برنامه کمک حدود دو هزار میلیارد دلاری برای محدود کردن آثار منفی اقتصادی ناشی از همه‌گیری گذراند که در راستای اجرای وعده اقتصادی بایدن در کارزار انتخاباتی ۲۰۲۰ بود که با وجود مخالفت جمهوریخواهان تصویب شد. پیش‌بینی می‌شود رشد اقتصادی سال جاری آمریکا با کمک طرح بهبود وضع خانواده‌ها و کسب و کارها و همچنین توزیع مستمر واکسن‌ها، از هفت درصد فراتر رود که سریع‌ترین رشد از ۱۹۸۴ به این سو خواهد بود. این در حالی است که اقتصاد آمریکا در سال گذشته (۲۰۲۰) به میزان ۵/۳ درصد کوچک شد که در ۷۴ سال پیش از آن بی‌سابقه بود.

مهاجرت

بایدن در حوزه مهاجرت به سرعت برخی سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را تغییر داد، اما وادار به دست‌وپنجه نرم کردن با افزایش سریع ورود مهاجران از مرز مکزیک شامل ده‌ها هزار خانوار و کودکان بی‌سرپرست شد. او بلافاصله پس از به قدرت رسیدن با صدور فرمان اجرایی بیشتر عملیات ساخت‌وساز دیوار مرزی ترامپ را متوقف و ممنوعیت سفر شهروندان ۱۳ کشور مسلمان و آفریقایی را به خاک ایالات متحده لغو کرد.

یکپارچگی همگانی

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که بیش از نیمی از شهروندان ایالات متحده عملکرد بایدن را در این دوره تایید می‌کنند که شامل برخی از رای‌دهندگان جمهوریخواه نیز می‌شود. گروه حقیقت‌یاب روزنامه واشنگتن‌پست در ارزیابی ۱۰۰ روز نخست ریاست‌جمهوری بایدن نوشت که او در سخنرانی‌ها، مصاحبه‌ها و توئیت‌هایش تاکنون ۶۷ ادعای غلط یا گمراه‌کننده مطرح کرده است. این روزنامه گزارش خود را با این موضوع آغاز می‌کند که پس از چهار سال ریاست‌جمهوری ترامپ که آمریکایی‌ها را گرفتار انبوهی از ادعاهای نادرست و گمراه‌کننده کرد، دوره ریاست‌جمهوری بایدن، باعث بازگشت به الگوهای رفتاری عادی‌تر درباره فرمانده کل قوا و ارتباط آن با حقایق شده است که با استفاده از نوعی تبلیغات برای ارائه روایتی از یک رویداد به منظور نفوذ بر افکار عمومی، مبهم‌سازی و اغراق با استفاده از سخنان نادرست گاه به گاه است.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
شناسه : 186261
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا