پیشنهاد بهره‌برداری از معادن فراسرزمینی

به گزارش جهان صنعت نیوز:  در حالی که بارها از سوی کارشناسان تاکید شده است که باید از پتانسیل بخش خصوصی چه در داخل و چه خارج کشور بهره برد و به نفع دولتمردان است که هرچه زودتر بخش خصوصی نقش فعالی در اقتصاد ایفا کند اما همچنان مشکلات پیش‌رو در این عرصه فراوان است. حالا گفته شده که بخش خصوصی تلاش دارد سرمایه‌گذاری در معادن کشورهای منطقه از جمله افغانستان، عراق، قزاقستان، قرقیزستان و آذربایجان را آغاز کند، موضوعی که امید است دولت در آن دخالتی نکرده و زیرساخت‌های مورد نیاز آن را فراهم کند.
در واقع گفته می‌شود با توجه به اینکه طرح معادن فراسرزمینی مورد استقبال فعالان بخش خصوصی قرار گرفته، امید است شرایط طوری فراهم شود که در چند کشور به صورت کنسرسیومی این پروژه بتواند به موفقیت دست یابد. در این میان از سوی کارشناسان تاکید می‌شود که با توجه به اینکه مشکلات بخش معدن همچنان ادامه‌دار هستند، یکی از راهکارهای حل مشکل ورود بخش خصوصی به میدان است. فعالان این عرصه در گفت‌و‌گوهایی که داشته‌اند بارها تاکید کرده‌اند، حاضرند هزینه‌های اکتشاف، خرید ماشین‌آلات و‌… را به جان بخرند اما به شرطی که دولت دخالت نکرده و تنها شرایط را فراهم کند. از طرف دیگر فعالان بخش خصوصی با ابراز نگرانی‌هایی در این عرصه باور دارند که سیاست‌های تحمیلی به این حوزه آنقدر زیاد است که فعالان، دغدغه‌های دیگر از جمله تامین خوراک را فراموش می‌کنند. چراکه یک روز از سوی مسوولان تصمیمی گرفته می‌شود و از خصوصی‌سازی حمایت می‌شود اما درست روز دیگر همه چیز به ورطه فراموشی سپرده می‌شود. به این ترتیب شاهد هستیم که بخش خصوصی در منجلاب تصمیم‌گیری گیر کرده است. در واقع وقتی در اقتصاد دولتی، بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های مختلفی صادر می‌شوند یا به تولید آسیب وارد شده و یا باعث هرج و مرج می‌شود. به هر حال آنچه ضروری به نظر می‌رسد این است که دولت باید در کنار بخش خصوصی باشد تا بتوانیم تولید را به شکل بهتری انجام دهیم. در این بین بهتر است دولت به عنوان ناظر بر بازار و با استفاده از نظرات بخش خصوصی، تشکل‌ها و انجمن‌ها برنامه‌ریزی جامعی داشته باشد.
با توجه به اینکه مدت‌هاست اتحادیه‌ها و انجمن‌های مختلف معدنی از جمله آهن و فولاد، سرب و روی، مس و… آمادگی خود را برای همکاری با دولت اعلام کرده‌اند، برای ایجاد هماهنگی و توازن بین چرخه تولید و مصرف بهتر است این بار دولت با بخش خصوصی همراهی کند تا بلاتکلیفی بازار از بین رفته و سرمایه‌ها در جای درستی خرج شوند.

سرمایه‌گذاری در معادن افغانستان

در این خصوص گفته شده که رسالت اتاق بازرگانی تقویت بخش خصوصی است و دولت باید در این زمینه از آنها حمایت کند؛ چراکه اگر این نهاد مسوول از فعالان خصوصی حمایت کند، بدون تردید زودتر به نتیجه خواهیم رسید.در این رابطه رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: بخش خصوصی تلاش دارد که سرمایه‌گذاری در معادن کشورهای افغانستان، عراق، قزاقستان، قرقیزستان و آذربایجان را آغاز کند. ابراهیم جمیلی با بیان اینکه کمیسیون معادن اتاق ایران با توجه به محدودیت‌هایی که در بحث اکتشاف در معادن داخلی وجود دارد پروژه بهره‌برداری از معادن فراسرزمینی را دنبال می‌کند، به ایلنا گفت: منابع طبیعی، محیط‌زیست و معارضین معدنی مشکلات زیادی برای فعالان معدنی و صاحبان معدن در ایران ایجاد کرده است. از این‌ رو در اتاق پیشنهاد سرمایه‌گذاری در معادن دیگر کشورها را مطرح کردیم. وی با اشاره به تجربه ۳۰ ساله فعالان بخش خصوصی در حوزه صنعت خاطرنشان کرد: بخش خصوصی تلاش دارد که سرمایه‌گذاری در معادن کشورهای افغانستان، عراق، قزاقستان، قرقیزستان و آذربایجان را آغاز کند. رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران با اشاره به نحوه همکاری‌ها در بخش معادن فراسرزمینی، خاطرنشان کرد: قرار است که کنسرسیوم تشکیل دهیم و اگر لازم بود به این کشورها تکنولوژی ببریم و در ازای آن مواد اولیه مورد نیاز کشور را به جای خریداری از دیگر کشور از این معادن تهیه و تامین کنیم. به گفته جمیلی طرح معادن فراسرزمینی مورد استقبال فعالان بخش خصوصی قرار گرفت و امیدواریم که در چند کشور به صورت کنسرسیومی این پروژه را فعال کنیم.

رسالت ما تقویت بخش خصوصی است

وی در پاسخ به این پرسش که آیا زمینه فعالیت معادن مشخص شده است، گفت: معادنی که پتانسیل کار داشته باشند می‌توانند در دستور کار ما قرار بگیرند از جمله معادن فلزی و غیرفلزی.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه دولت در این زمینه ورود نکرده است، تصریح کرد: رسالت ما تقویت بخش خصوصی است و دولت باید در این زمینه از ما حمایت کند و در این میان اگر دولت در بخش دیپلماسی اقتصادی از فعالان خصوصی حمایت کند بدون تردید زودتر به نتیجه خواهیم رسید. جمیلی ادامه داد: کشورها در حوزه صنعت قوانین خاص خود را دارند. ما باتوجه به میزان عیار ذخیره شده در معادن، راه‌های دسترسی و زیرساخت‌ها موجود در آنها کشورها تعیین می‌کنیم که در کدام کشورها سرمایه‌گذاری را آغاز کنیم. باید به این نکته توجه داشت که در بخش زیرساخت‌ها و ماشین‌آلات معدنی ضعیف هستیم و باید از سایر کشورها این نیازها را تامین کنیم.

بهره‌گیری از علم و دانش دانش‌بنیان‌ها اولویت شود

وی با بیان اینکه میزان سرمایه‌گذاری در معادن فراسرزمینی مشخص نیست، افزود: بهره‌گیری از علم و دانش شرکت‌های دانش‌بنیان باید به یک اولویت و هدف تبدیل شود و ما باید به سمت این پروژه‌های بزرگ هدایت کنیم. رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران با اشاره به احیای هزار معدن کوچک و متوسط که در دستور کار قرار گرفته است، بیان کرد: معادنی در کشور هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند. در حال حاضر معادن و محدوده‌های زیادی در کشور فعال نیستند. از این رو طرحی با حمایت ایمیدرو و با کمک بخش خصوصی و خانه معدن برای احیای معادن کوچک و متوسط دنبال شد. جمیلی بیان کرد: پروژه احیا و هوشمند‌سازی معادن را دنبال می‌کنیم. در این شرایط هر معدنی یک کارت هوشمند خواهد داشت و می‌تواند نیازها را تشخیص دهد و به موقع مشکلات را رفع کند. این طرح در غالب یک پروژه بزرگ از سوی دولت دنبال می‌شود که می‌تواند به معادن راکد کمک و آنها را به معادن فعال تبدیل کند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
شناسه : 291774
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا