سیاست ضد‌تولید و صادرات/ابلاغیه‌ای که قیمت‌ها را افزایش می‌دهد

به گزارش جهان صنعت نیوز:  مساله‌ای که در رابطه با این ابلاغیه چشمگیر است اینکه بورس کالا بدون اطلاع وزارت صمت و بدون هماهنگی با ستاد تنظیم بازار و نهادهای مختلف چنین ابلاغیه‌ای را وضع کرده که در نهایت منجر به این شده که قیمت‌ها در داخل به صورت کاذب افزایشی شوند و بازار فولاد از تعادل خارج شود.

در این خصوص انجمن نوردکاران فولادی ایران این ابلاغیه را خلاف قانون، ضد تولید و عاملی برای برهم زدن تعادل بازار فولاد می‌داند و انتظار دارد که اعتراضش شنیده شود. در حالی که شعار دولت سیزدهم حمایت از تولید و صادرات بوده اما فعالان اقتصادی باور دارند که با چنین ابلاغیه‌هایی خلاف آن را می‌بینند. در این بین درخواست انجمن نوردکاران از دولت سید ابراهیم رییسی و وزارت صمت این است که هر چه سریع‌تر نسبت به ابلاغیه بورس کالا واکنش نشان داده و آن را ابطال کنند.

ابلاغیه بورس کالا چه می‌گوید؟

طی ابلاغیه شرکت بورس کالای ایران که در ۱۹ مرداد منتشر شد قرار است از روز گذشته یعنی ۲۵ مرداد قیمت پایه محصولات مقاطع فولادی شامل تیرآهن، میلگرد، نبشی و ناودانی با در نظر گرفتن بازه مثبت و منفی ۳ درصد قیمت کشف شده دو هفته قبلی محاسبه و اعمال شود. همچنین در تبصره این ابلاغیه آورده شده در صورت عدم عرضه در دو هفته قبل توسط هر یک از عرضه‌کنندگان، قیمت پایه بر اساس کمترین قیمت محاسبه شده لحاظ خواهد شد. همچنین در تبصره دیگری نیز آمده است که حداقل قیمت پایه کالای میلگرد ۱۱ و تیرآهن ۱۴ درصد بالاتر از قیمت کشف شده شمش بلوم در همان هفته لحاظ خواهد شد.

حمایت بورس کالا از بالادستی‌ها

کارشناسان باور دارند که بورس کالا با این ابلاغیه به دنبال آن است که قیمت‌ها را به طور مصنوعی بالا نگه دارد. در این خصوص دبیر انجمن نوردکاران فولادی ایران به «جهان‌صنعت» گفت: متاسفانه بورس کالا قیمت‌ها را تصنعی بالا نگه داشته است. این در حالی است که این شرکت برای هدایت قیمت‌ها برخلاف روند جهانی اقدام کرده و به طور حتم باعث برهم زدن تعادل بازار فولاد می‌شود.
اباذر براری درباره دلایل این ابلاغیه از سوی بورس کالا اظهار کرد: این ابلاغیه در حمایت از صنایع بالادستی و در راستای منافع شرکت‌های بزرگ تولید‌کننده فولاد وضع شد است. در واقع در شرایط رکود داخلی و در شرایطی که در عرصه بین‌الملل قیمت‌ها کاهشی و بازارهای صادراتی ایران دچار مخاطره شده‌اند، بورس کالا به این سمت رفته تا از بالادستی‌ها حمایت کند اما این مساله به قیمت ضربه به پایین‌دستی‌ها و بر هم خوردن توازن بازار تمام می‌شود.
براری با اشاره به عواقب اقدام بورس کالا و دخالت این شرکت در تعیین مسیر قیمت‌ها برخلاف روند جهانی افزود: رشد قیمت شمش فولاد در بازار داخل به رهبری بورس کالا در حالی رخ می‌دهد که بازار جهانی با روند نزولی مواجه شده است. به این ترتیب با این اقدام بورس کالا، نرخ‌های داخلی نسبت به جهانی با شکاف قیمتی روبه‌رو می‌شوند.

ابلاغیه بدون اطلاع وزارت صمت!

دبیر انجمن نوردکاران فولادی ایران همچنین با اشاره به اقدام غیرقانونی بورس کالا تصریح کرد: ابلاغیه بورس کالا برخلاف قوانین و بدون اطلاع وزارت صمت و بدون هماهنگی با ستاد تنظیم بازار و نهادهای مختلف بوده است. در نهایت این اقدام منجر به این شده که قیمت‌ها در داخل به صورت تصنعی و کاذب افزایش پیدا کند، این در حالی است که در دو ماه اخیر روند جانبی قیمت‌ها نزولی بوده است.
براری تصریح کرد: با توجه به اینکه ابلاغیه بورس کالا عملی خلاف است در نتیجه باید ابطال شود چراکه علاوه بر اینکه قیمت‌ها را در داخل افزایشی می‌کند، مانع صادرات نیز می‌شود و واحدهای تولیدی را در عرصه بین‌الملل با چالش مواجه خواهد کرد. این واحدها عملا امکان صادرات ندارند و این ابلاغیه برایشان یک چالش جدی است.
او اظهار کرد: به نظر می‌رسد بورس کالا امپراطوری راه انداخته که بدون توجه به سیاست‌های کلان کشور و بدون توجه به منافع دولت و مردم گام‌هایی را در راستای افزایش قیمت‌ها برمی‌دارد و در مسیر صادرات نیز سنگ‌اندازی می‌کند. بدین ترتیب منابع ارزی کشور را از محل صادرات محصولات فولادی تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

این ابلاغیه قیمت‌ها را افزایش می‌دهد

رشد قیمت شمش فولاد در بازار داخل به رهبری بورس کالا در حالی رخ می‌دهد که اقدامی برخلاف سیاست‌های دولت سیزدهم در مدیریت و کنترل قیمت‌هاست. دبیر انجمن نوردکاران فولادی ایران با بیان اینکه این ابلاغیه قیمت‌ها را افزایش می‌دهد، تصریح کرد: دولت سیدابراهیم رییسی همواره تاکید داشته که بر ثبات قیمت‌ها و توسعه صادرات متمرکز است. این در حالی است که با این ابلاغیه مواد اولیه افزایش قیمت داشته و پایین‌دستی‌ها دیگر امکان صادرات ندارند. به این صورت که ضمن اینکه با افزایش قیمت در داخل با مشکل روبه‌رو می‌شوند، بازارهای صادراتی را هم از دست می‌دهند. بنابراین تولیدکننده‌ها با مشکلات جدی‌ای روبه‌رو می‌شوند.

او افزود: به نظر می‌رسد دولت باید اقدام قاطع و جدی در این زمینه انجام دهد و با بورس کالا به صورت جدی برخورد شود و جلوی چنین ابلاغیه‌هایی بدون هماهنگی و غیرکارشناسی گرفته شود.

او خاطرنشان کرد: به طور حتم باید ضرر و زیان‌هایی که به تولید‌کنندگان از این وادی وارد شده جبران شود و بورس کالا پاسخگو باشد.
دبیر انجمن نوردکاران فولادی ایران با اشاره به مکاتباتی که انجمن نوردکاران با وزیر اقتصاد و وزارت صمت انجام داده خاطرنشان کرد: پاسخگویی این شرکت باید به یک مطالبه جدی از سمت دولت تبدیل شود تا این نهاد در چارچوب‌ها و سیاست‌های کلان دولت حرکت و اقدام کند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 282349
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا