دولت هیچ ابایی از کالابرگ نداشته باشد

به گزارش جهان صنعت نیوز: به گفته او، دولت باید تدبیری برای معیشت مردم داشته باشد و هیچ ابایی از کوپن یا کالابرگ هم نداشته باشد‌. در واقع فاطمی‌امین معتقد است که یا ارز باید نرخ ترجیحی باشد و تلاش کنیم این یارانه به نوعی به دست مردم برسد یا اینکه مستقیم یارانه به مردم پرداخت کنیم.

یکی از وزارتخانه‌های مهمی که در هشت سال گذشته با حضور وزرای ناکارآمد نتوانست موفق عمل کند‌، وزارت صنعت معدن و تجارت است. این وزارتخانه در هشت سال اخیر چهار وزیر و دو سرپرست به خود دیده است و به خصوص در ماه‌های اخیر یکی از بدترین عملکردها را داشته است. بنابراین سکاندار آینده وزارت صمت نقش مهمی در وجوه مختلف زندگی مردم دارد چرا که اصلی‌ترین موتور توسعه و پیشرفت کشور در کنار وزارت نفت همین وزارت صمت است و تصمیمات وزیر نقش مهمی در آینده کسب‌وکارها ایفا می‌کند، ضمن اینکه بیش از نیمی از تولیدات ناخالص داخلی محصول تلاش و همت صنعتگران و تاجران است.

به این ترتیب در میان گمانه‌زنی‌هایی که مطرح می‌شود‌، نام سیدرضا فاطمی‌امین قائم‌مقام رییسی در آستان قدس رضوی برای تصدی این پست بیشتر به گوش می‌رسد تا جایی که حتی برخی رسانه‌ها اعلام می‌کنند که حضور فاطمی‌امین در وزارت صمت تقریبا قطعی شده است. در این میان اما در مورد وزارت صمت نام علی‌‌اکبر محرابیان که از فروردین ۱۳۸۶ تا مرداد ۱۳۹۰ عهده‌دار وزارت صمت در دولت احمدی‌نژاد بوده است نیز شنیده می‌شود.

خداداد غریب‌پور نیز گزینه دیگری است که از او به عنوان وزیر احتمالی که قرار است راهی وزارت صمت شود، یاد می‌شود. او در حال حاضر به عنوان مدیرعامل گروه مالی سپهر صادرات فعالیت می‌کند. همچنین رضا رحمانی وزیر سابق صمت که برکناری ناگهانی‌اش از این وزارتخانه توسط روحانی حواشی متعددی به دنبال داشت، نیز از دیگر گزینه‌هایی است که به نظر می‌رسد شاید از سوی ابراهیم رییسی برای وزارت صمت به مجلس معرفی شود چرا که وی سوابق متعددی در حوزه صنعت دارد و به عنوان قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت، در امور تولید، معاونت طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس‌، نایب‌رییس اول کمیسیون صنایع و معادن مجلس هشتم، رییس کمیته صنعت مجلس هفتم، عضو شورای عالی بیمه، عضو هیات‌مدیره شرکت نوسازی صنایع ایران و… اقدامات بسیاری انجام داده است.

با این حال حضور فاطمی‌امین در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری پنجشنبه شب به عنوان کارشناس اقتصادی برای بیان نظراتش در مورد بازار کالاهای اساسی این شائبه را که او یکی از محتمل‌ترین گزینه‌های رییسی برای وزارت صمت است را به شدت تقویت می‌کند. اگرچه زمان زیادی به مشخص شدن کابینه دولت سیزدهم باقی نمانده و ابراهیم رییسی در مراسم تحلیف روز پنجشنبه اعلام کرده است که لیست کابینه سیزدهم را اوایل همین هفته‌ به مجلس معرفی می‌کند.

مسائل با یک تدبیر صحیح قابل حل است

در حال حاضر بازار کالاهای اساسی یکی از بازارهایی است که به دلیل به کارگیری سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی در اوایل سال ۹۷ و تبعات آن در بازار، در یکی از بدترین حالت‌هایی که می‌توان برای آن تصور کرد به سر می‌برد. بر همین اساس سیدرضا فاطمی‌امین با اشاره به سناریوهای پیش‌رو درباره ارز ترجیحی گفت: یک سناریو این است که ارز ۴۲۰۰تومانی کالاهای اساسی حذف شده و یارانه نقدی مستقیم به مردم داده شود که نیاز به دوران گذار دارد. وی درباره تنظیم بازار کالاهای اساسی افزود: کالاهای اساسی یک طیف گسترده‌ای دارد که در ماه‌های گذشته چالش‌هایی در آن وجود داشت و مشکلاتی در گمرک است که حدود چهار تا پنج میلیون کالا در گمرک وجود دارد.

وی ادامه داد: یک چالش در تامین منابع برای خرید این کالاها وجود دارد و چالش‌هایی در قراردادها وجود دارد و همچنین زمانی که این کالاها از گمرک ترخیص می‌شوند در زنجیره توزیع هم چالش‌هایی وجود دارد.

فاطمی‌امین با بیان اینکه این مسائل با یک تدبیر صحیح قابل حل است گفت: باید ترخیص کالا در گمرک تسهیل شود و گلوگاه‌های حمل روان شود که البته نسبت به یک ماه قبل کار بهتر انجام می‌شود و همچنین درباره تامین کالا هم شرکت‌هایی مانند شرکت بازرگانی دولتی ایران و شرکت پشتیبانی امور دام قراردادهای جدیدی را طی مدت اخیر پیگیری کردند که اطمینان را ایجاد می‌کند تا تامین کامل شود.

وی با اشاره به اینکه باید یک کار ویژه درباره زنجیره تامین کالا انجام دهیم افزود: کالاها از زمانی که از گمرک خارج می‌شوند باید بتوان رصد کرد به خصوص اینکه به بعضی از کالاها ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت می‌کنیم که اگر ارز آزاد بود این دغدغه‌ها کمتر بود.

فاطمی‌امین ادامه داد: شرکت بازرگانی دولتی در هفته‌های اخیر از وزارت صمت به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شد که کار درستی است.

این کارشناس اقتصادی درباره استفاده از کارت اعتباری برای اقشار کم‌درآمد گفت: یا ارز باید نرخ ترجیحی باشد و تلاش کنیم این یارانه به نوعی به دست مردم برسد یا اینکه مستقیم یارانه به مردم پرداخت کنیم و قیمت ارز آزاد باشد که نیاز به یک دوران گذار دارد که این دوران یکباره نمی‌تواند انجام شود.

وی افزود: قاعدتا یارانه باید به مصرف‌کننده برسد، چون قدرت انتخاب را به آنها می‌دهد، اما یک دوران گذار می‌خواهد و فکر می‌کنم برنامه‌هایی در دولت سیزدهم وجود دارد به نوعی که هیچ شوک و چالشی به بازار تحمیل کند به صورت کاملا طبیعی اصلاح سازوکار را انجام دهد.

دولت در تمام شرکت‌ها ۲۵ درصد سهام دارد

این کارشناس اقتصادی گفت: دولت شریک تمام شرکت‌های ایرانی است. الان ۲۵ درصد سهام در تمام شرکت‌ها دارد و شرکت‌ها هر میزان سودی که داشته باشد ۲۵ درصد آن را به دولت پرداخت می‌کند بنابراین به عبارتی دولت ذینفع موفقیت کسب‌وکارهاست.

فاطمی‌امین درباره محیط کسب‌وکار افزود: محیط کسب‌وکار یعنی اینکه اگر مدیر یک واحد تولیدی هستیم نباید وقت و ذهن مدیر درگیر خارج بنگاه شود و عمده توان یک مدیر باید در بهره‌وری، کیفیت و بازارش باشد.

وی افزود: زمانی که محیط کسب‌وکار بهم ریخته است یعنی اینکه یک مدیر بیش از اینکه داخل کارخانه وقت بگذارد برای بیرون وقت می‌گذارد و موضوعاتی مانند نظام بانکی، مالیاتی و تامین اجتماعی حدود ۸۰ درصد از دغدغه‌های واحدهای صنعتی و تولیدی را شامل می‌شود که باید سازوکار اینها اصلاح شود.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: مجوزها شامل قواعد کسب‌وکار هم می‌شود و باید یک نظام حرفه‌ای مقررات‌گذاری شکل بگیرد و همچنین سازوکاری که مجوز می‌دهد هم باید اصلاح شود.

خیلی از مجوزها اصلا لازم نیست گرفته شود

فاطمی‌امین گفت: خیلی از مجوزها اصلا لازم نیست گرفته شود فقط باید استانداردهای کار را مشخص کنیم و در صورت اثبات خلاف استانداردها در کار به عنوان حمایت از مصرف‌کننده با او برخورد شود و همچنین در خیلی از کسب‌وکارها یک گواهی کافی است.

وی افزود: ممکن است اصلاح نظام مالی دو تا سه سال زمان ببرد ولی البته اصلاحاتی را در سال‌جاری می‌توان انجام داد و اگر بخواهیم نظام تامین مالی حرفه‌ای داشته باشیم زمان‌بر است.

این کارشناس اقتصادی گفت: ما اگر بخواهیم بازار ارز را پیش‌بینی‌پذیر کنیم یک بخش آن به کارایی بازار ارز از طریق ابزارهای مالی برمی‌گردد و در یک بخش دیگر باید درآمدهای ارزی را افزایش دهیم.

فاطمی‌امین ادامه داد: صادرات یکی از اولویت‌های مهم و ضروری کشور است چون اگر بتوانیم یک صادرات قابل توجه نسبت به سال گذشته داشته باشیم یک درآمد ارزی ایجاد خواهد کرد و بازار ارز را متعادل می‌کند چون ارز در تورم و ثبات اقتصادی تاثیرگذار است.

وی گفت: ما در سه تا چهار سال گذشته تورم بالایی داشتیم و برای اولین بار در تاریخ کشور سه سال پیاپی تورم بالای ۲۵ درصد داشتیم که تاکنون وجود نداشته است و این یعنی اینکه قدرت خرید مردم تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است.

این کارشناس اقتصادی افزود: زمانی که تولید نکنیم بنابراین اشتغال ایجاد نمی‌شود و در پی آن درآمد هم ایجاد نخواهد شد و از طرف دیگر تولید نمی‌کنیم چون کسی توان خرید ندارد و اینجاست که یک لوکوموتیوی به نام صادرات مطرح می‌شود و برای بازیابی اقتصاد حداقل باید یک سال تا یک سال و نیم به طور ویژه برای صادرات وقت بگذاریم البته نه تنها برای اینکه بازار ارز را متعادل کنیم بلکه علاوه بر آن باید تحریک تقاضا ایجاد کنیم و به این معنا نیست که یکسری اقلام که مورد نیاز مردم است را صادر کنیم ما زمینه‌های بسیار زیادی داریم که بیش از نیاز داخلی محصول وجود دارد.

فاطمی‌امین گفت: نقش رسانه از این نظر که بتواند یک اجماع ایجاد کند بسیار پراهمیت است.

بزرگ‌ترین دارایی یک صادر‌کننده، اعتبار است

وی درباره صادرات هم افزود: اگر نقطه‌ای فکر کنیم و کالایی را صادر و وارد می‌کنیم همین آشفتگی به وجود می‌آید اما اگر مسائل را با هم حل کنیم هم‌افزایی ایجاد می‌کند مثلا یک مبلغی را برای صادرات برنامه‌ریزی می‌کنیم اما به گونه‌ای این زنجیره را می‌بندید که منابع حاصل از آن مواد اولیه، اجزا و قطعات صنایع تولیدی را فراهم کند که این صنایع از طریق بازار نیما اقدام نکنند و تقاضای صنایع را از بازار نیما برمی‌دارد که منجر می‌شود فاصله ارز در بازار نیما اصلاح شود و بازار ارز کنترل شود و از طرف دیگر یک اطمینان برای تولید ایجاد می‌شود.

این کارشناس اقتصادی گفت: بزرگ‌ترین دارایی یک صادر‌کننده، اعتبار است و اینکه طرف تجاری معتبر داشته باشد و اگر این شرایط از دست رفت یک سرمایه از بین رفته است؛ البته به نظر می‌رسد در یک تا دو ماهه اول یکسری مقرراتی که به نوعی مانع تولید و صادرات است باید خیلی سریع اصلاح شود و ما نباید بگوییم دیروز این مقررات اجرا شد بلکه باید بگوییم شش ماه بعد این مقررات اجرا می‌شود که آمادگی و پیش‌بینی‌پذیری را افزایش دهد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر چگونگی تحقق وعده رییس‌جمهور که گفته بود مالیات را برای تولید کاهش می‌دهیم افزود: رییس‌جمهور گفت که این کار را انجام خواهیم داد؛ مالیات چند کارکرد دارد که یکی از آنها درآمد است و کارکرد دیگر آن تنظیم اقتصاد است و زمانی که بر درآمدها و فعالیت‌های غیرمولد مانند سرمایه‌گذاری در مسکن، زمین، ارز و طلا مالیات قرار دهیم به نوعی موجب کاهش سود آنها می‌شویم و از طرف دیگر مالیات بر تولید را کاهش دهیم که سودآوری افزایش پیدا کند و رییس‌جمهور موضوع ۱۰ درصد مالیات را در طول چهار سال به آن اشاره کردند که الان حدود ۲۵ درصد است. بنابراین ابزار مالیات علاوه بر اینکه کارکرد درآمدی دارد یک کارکرد بسیار مهم تنظیمی و اطلاعاتی دارد.

فاطمی‌امین گفت: زمانی که تولید را تسهیل می‌کنیم کسب‌وکار رونق می‌گیرد.

وی افزود: دولت شریک تمام شرکت‌های ایرانی است الان ۲۵ درصد سهام در تمام شرکت‌ها دارد و شرکت هر میزان سودی که داشته باشد ۲۵ درصد آن را به دولت پرداخت می‌کند بنابراین به عبارتی دولت ذی‌نفع موفقیت کسب‌وکارهاست.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 207686
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا