تامین انرژی پایدار، شرط لازم برای تحقق تولید

به گزارش جهان صنعت نیوز:  با توجه به اینکه نمی‌توان سیمان را برای مدت طولانی و بیش از چند ماه در انبارها ذخیره کرد باید بر لزوم تامین انرژی‌های پایدار از جمله برق مستمر واحدهای تولیدی فکری کرد؛ چراکه خاموشی‌های بی‌حساب و کتاب موجب ضرر تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان شده است.

این موضوع از آن جهت مهم است که به آمارهای صادراتی سیمان توجه کنیم. در حال حاضر صادرات سیمان به دلیل افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل به شدت محدود شده و قدرت رقابت در کشورهای هدف تقریبا از بین رفته است.

در این رابطه عبدالرضا شیخان دبیر انجمن سیمان گفت: با وجود توانایی کارخانجات داخلی تولید سیمان، تامین انرژی پایدار شرط لازم برای تحقق تولید این کالا جهت اجرای نهضت ملی مسکن محسوب می‌شود.

او افزود: اگر نتوانیم تولید کافی داشته باشیم، شاید صنعت سیمان نتواند به حیات خود ادامه دهد، زیرا در این شرایط آنقدر هزینه‌ها افزایش پیدا کرده که در برخی موارد ممکن است تولید کارخانجات متوقف شود و یا ناچار به تعدیل نیرو شوند. براین اساس، نیاز به سرمایه‌گذاری در این صنعت همواره وجود دارد. ضمن اینکه ضروری است وزارتخانه‌های نیرو و نفت راهی برای جبران کمبودهای موجود بیندیشند.

توان تولید ۸۰ میلیون تن سیمان

در حال حاضر حدود ۷۷ کارخانه سیمان در نقاط مختلف کشور وجود دارند که از این میزان حدود ۶۴ کارخانه فعال هستند. این کارشناس صنعت سیمان با بیان این مطلب گفت: به طور تقریبی توان تولید کارخانه‌های سیمان کشور حدود ۸۰ میلیون تن در سال است. با توجه به شرایطی که در سال‌های اخیر شاهد بودیم، از جمله تحریم‌ها و تغییرات نرخ ارز، بسیاری از کارخانه‌های تولید‌کننده سیمان برای تامین قطعات یدکی خود دچار مشکلات مختلفی از جمله کمبود نقدینگی هستند.

وی تصریح کرد: با همه مشکلات موجود صنعت سیمان می‌تواند ۷۵ درصد از ظرفیت خود را به تولید اختصاص دهد، یعنی از ۸۵ میلیون تن ظرفیت حدود ۶۷ میلیون تن توان تولید دارد، اما شرط لازم برای تولید این میزان سیمان، وجود انرژی پایدار برای کارخانه‌هاست. یعنی اگر برق و سوخت قطع نشود و کارخانه‌ها بتوانند به طور مداوم روی آن حساب کرده و برای تولید خود برنامه‌ریزی کنند، توان تولید مطلوبی خواهند داشت.

تولید ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن سیمان طی دو ماه

تولید سیمان طی دو ماه گذشته حدود پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تن بوده است. با توجه به شرایط کشور، بیشترین نیاز سیمان کشور در سال ۹۹ برای مصارف داخلی حدود ۶۳ میلیون تن بوده که تامین شد و در حال حاضر امکان تولید تا ۷۰ میلیون تن نیز وجود دارد.

دبیر انجمن سیمان اظهار کرد: به طور قطع می‌توان سیمان مورد نیاز برای اجرای این طرح را با توجه به زمان‌بندی واحدهای تولیدی تامین کرد. در نظر داشته باشید که پراکندگی کارخانه‌های سیمان در سطح کشور زیاد است، این ویژگی می‌تواند هزینه حمل‌ونقل و در نتیجه قیمت نهایی را برای تولید مسکن کاهش دهد.

شیخان توضیح داد: برای ساخت هر مترمربع واحد مسکونی حدود ۲۰۰ کیلوگرم سیمان نیاز است که باید به تدریج و در مراحل مختلف ساخت مسکن تامین شود. این توانمندی در کشور وجود دارد تا نیاز سیمان پروژه‌های نهضت ملی مسکن از طریق بورس کالا و قیمت‌هایی که در بورس کالا کشف می‌شود تامین و در اختیار سازندگان قرار گیرد.

او افزود: در حال حاضر صادرات سیمان به دلیل افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل به شدت محدود شده و براین اساس قدرت رقابت در کشورهای هدف تقریبا از دست رفته است. در نظر داشته باشید که حدود ۱۰ درصد از تولید سیمان امکان صادرات دارد.

لزوم راه‌اندازی رینگ صادراتی بورس کالا

نظم گرفتن عرضه سیمان و ورود کارخانجات تولیدی به بورس کالا، قیمت‌ها را به سمت تعادل کشانده است. چیزی که تا پیش از این نگرانی‌های زیادی را در برداشت و مدام از ساختار و قیمت‌های ناعادلانه این صنعت خاکستری گله می‌شد. حالا گفته می‌شود با تمرکز بر مکانیسم بازار و اعتماد به روند طبیعی عرضه و تقاضا و ورود به بورس کالا نتیجه تعادل بازار خواهد بود.

این کارشناس صنعت سیمان عرضه سیمان در بورس کالا را اقدامی مثبت دانست و گفت: این اقدام سبب شده تا میزان دلالی در این خصوص کاهش پیدا کند. اکنون سهامداران خرد هم می‌توانند با کد سجام خود بین ۱۰ تا ۱۰۰ تن از بورس کالا سیمان بخرند.

وی تاکید کرد: صنعت سیمان ۸۸ سال در کشور قدمت دارد. تا قبل از مرداد ۱۴۰۰ معاملات این کالا به طور سنتی انجام می‌شد اما با ورود این محصول به بورس کالا، بسیاری از مشکلات در خصوص معاملات این محصول، برطرف شد.

شیخان گفت: امیدوارم بتوانیم با وزارت صمت به توافق برسیم تا از تمرکز بیش از حد در صنعت سیمان و تدوین مقررات پیچیده برای بورس کالا در خصوص این کالا کاسته شود؛ زیرا از این طریق ما به عنوان تنها تشکل صنعت سیمان می‌توانیم با برنامه‌ریزی دقیق‌تر و ارائه راهکارهای مناسب، مسیر را برای بقای تولیدکنندگان و نیز مصرف‌کنندگان سیمان هموار کنیم.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 227274
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا