تابستان، فصل حضور استارت‌آپ‌ها در بورس

به گزارش جهان صنعت نیوز:  فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و دارایی در جلسه‌ای با حضور مدیران پنج شرکت بزرگ اینترنتی ایران شامل دیجی‌کالا، کافه‌بازار، تپسی، فیلیمو و شیپور از همکاری برای عرضه سهام این شرکت‌ها به بورس خبر داد. به گفته وزیر اقتصاد، در مرحله نخست سهام اولین شرکت بزرگ اینترنتی ایران در هفته اول مردادماه سال جاری عرضه می‌شود و پنجمین شرکت نیز در هفته آخر شهریورماه به بازار بورس قدم می‌گذارد.


حسن قالیباف‌اصل رییس بورس و اوراق بهادار تهران، امیر‌ هامونی رییس شرکت فرابورس، مسعود خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران و معاونان وزارت اقتصاد و دارایی از دیگر حاضران این جلسه بودند و در جریان آن به بررسی موانع ورود استارت‌آپ‌ها به بورس پرداختند و مدیران پنج شرکت بزرگ اینترنتی ضمن تقدیر از شرکت بورس و فرابورس به خاطر همراهی با آنان از مشکلات و ‌موانع ورودشان به بورس گفتند.

یکی از مهم‌ترین موانعی که تاکنون باعث تاخیر در ورود شرکت‌های اینترنتی به بازار سرمایه شده، نحوه محاسبه دارایی‌های نامشهود این شرکت‌هاست. اکنون وزیر اقتصاد دستور داده تا کمیته‌ای جهت تدوین قوانین و ‌مقررات ویژه در خصوص ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود این شرکت‌ها تشکیل شود.

هفته گذشته مدیرعامل دیجی‌کالا از آمادگی این شرکت برای ورود به بورس خبر داد و ابراز امیدواری کرد که در صورت تحقق این هدف دیجی‌کالا با تمامی زیرمجموعه‌های خود با نام گروه اینترنتی دیجی‌کالا به بورس خواهد آمد.

حمید محمدی ضمن اشاره به سرمایه‌گذاری دیجی‌کالا در چند شرکت از جمله دیجی‌پی و روکولند اظهار داشت که حالا شرکتی به عنوان گروه دیجی‌کالا ایجاد شده و در صورت پذیرش و عرضه در بورس، تمامی این شرکت‌‌های دارای ارزش بسیار زیاد، در قالب گروه اینترنتی دیجی‌کالا خواهند بود.

حسن روحانی، رییس‌جمهور کشورمان در جلسه ستاد اقتصادی دولت که هفته گذشته برگزار شد از وزیر امور اقتصادی و دارایی خواست شرایط ورود شرکت‌های فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال به بورس را تسهیل کرده و در صورت امکان یک بازار اختصاصی به ‌منظور پذیرش شرکت‌های دانش‌بنیان و فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال ایجاد شود.

البته درباره اینکه تابلوی اختصاصی برای استارت‌آپ‌ها ایده خوبی است یا بد، گمانه‌زنی‌های بسیاری شده و کارشناسان نظرات متفاوتی در این باره دارند. اما در هر صورت آنچه مشخص است اینکه دولت دارد تلاش می‌کند تا شرکت‌های حوزه فناوری را به بورس وارد کند؛‌ شرکت‌هایی که البته خودشان هم به شدت به دنبال چنین موضوعی هستند چراکه در زمان فعلی نه خبری از سرمایه‌گذاران سنتی است و نه خبری از سرمایه‌گذاران خارجی. در نتیجه بازار سرمایه یکی از تنها راه‌های باقی مانده برای این شرکت‌ها جهت توسعه خدمات‌شان است.

خطر ریزش بورس

کارشناسان معتقدند حضور استارت‌آپ‌ها در بورس مزایا و معایبی به همراه دارد. یکی از معایب این امر آن است که استارت‌آپ‌های ایرانی فاقد خلاقیت‌های لازم بوده و احتمال شکست آنها بسیار زیاد است. در صورت شکست خوردن استارت‌آپ‌های فعال در بازار سرمایه، شاهد ریزش سهمگین بورس خواهیم بود.

علی حیدری، کارشناس اقتصاد در گفت و گو با «جهان صنعت» اظهار کرد: ورود شرکت‌های دانش‌بنیان در بورس، چه به صورت مستقل و چه همکاری مشترک در مرحله اول در بازار سرمایه موجب کاهش هزینه‌های شرکت می‌شود.

او افزود: باتوجه به وجود تحریم‌های خارجی و خودتحریم‌های داخلی این شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند حتی در تامین نقدینگی لازم برای شرکت‌های بورسی مفید باشند و از سویی این شرکت‌ها می‌توانند در مقوله فروش نیز هزینه‌های سنتی بنگاه‌های بورسی را به طرز چشمگیری کاهش دهند.

حیدری گفت: با ورود دانش‌بنیان‌ها به بورس سرمایه‌گذار می‌تواند دلگرم و امیدوار به رشد احتمالی شرکت متبوع خود باشد اما عمده شرکت‌های دانش‌بنیان به دلیل کمبود نقدینگی و بسته بودن فضای تجارت داخلی با کشورهای دیگر به ناچار به سمت اهداف فعلی حاکمیتی سوق پیدا کردند. استارت‌آپ‌ها ایده‌ها و خلاقیت‌های خود را در این راستا گسترش می‌دهند. به طوری که این خلاقیت‌ها در حیطه‌های نظامی و شبه‌نظامی بیشتر مشاهده می‌شود.

این مدرس اقتصاد تاکید کرد: عمده شرکت‌های دانش‌بنیان حتی خلاقیت را کنار گذاشته و با الگوبرداری از نمونه‌های خارجی یک نرم‌افزار یا استارت‌آپ به ظاهر بومی را  روانه بازار می‌کنند. تداوم این عمل در مرحله اول از نظر علمی خوشایند است اما در بلندمدت این شرکت‌های دانش‌بنیان به تدریج از بازار حذف می‌شوند.

او گفت: اکثر فعالیت‌های خلاقانه به خاطر وجود قوانین دست و پاگیر به طرز عجیبی در کوتاه‌مدت حذف خواهند شد. از این‌رو می‌توان از مجلس جدید انتظار داشت که حداقل قوانین را به‌روزرسانی کند تا آقازاده‌های آنها نیز با اینکه خارج از ایران زندگی می‌کنند با سرمایه‌هایشان در داخل ایران حمایت شوند؛ اقدامی که چین در مناطق آزاد تجاری انجام می‌دهد.

حیدری تاکید کرد: این راه‌حلی است که می‌تواند از مرگ خلاقیت در آینده نزدیک جلوگیری کرده و حتی موجب رشد بورس شود. یکی از اقدامات ضروری می‌تواند خروج اقتصاد ایران از حالت دستوری به اقتصاد آزاد باشد.

به عقیده او مقدمه شفافیتی که در بورس در حال حاضر وجود ندارد داشتن مطبوعات آزاد و پیگیر است.

حیدری معتقد است امیدی که در بازار بورس با وجود نوآوری و خلاقیت ایجاد می‌شود در صورت تداوم سیاست‌های فعلی در اقتصاد کلان مرگ خلاقیت در آینده نزدیک، دور از انتظار نیست و شرکت‌هایی که به بهانه دانش‌بنیان رشد کرده‌اند اعتماد سرمایه‌گذار را به مدت طولانی از دست خواهند داد و این پس‌لرزه ریزش‌های سنگین احتمالی می‌شود که مسبب این امر بی‌اعتمادی در شرکت‌های دانش‌بنیان و عدم روزآمدی است.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهخواندنیدانش و فناوری
شناسه : 120746
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا