خطر از بین رفتن حریم خصوصی و حملات سایبری

به گزارش جهان صنعت نیوز:  بسیاری از مردم سراسر دنیا اینترنت G 5 را برای محیط‌زیست و زندگی بشر مضر می‌دانند و بسیاری از متخصصان این حوزه بر این باورند که پس از ارائه اینترنت G 5 زندگی بشر به اندازه‌ای دگرگون می‌شود که اکنون هیچ تصوری از آن نمی‌توانیم در ذهن داشته باشیم. به هر روی اینترنت G 5 با اینترنت نسل‌های پیشین تفاوت‌های بسیاری دارد. این نسل از اینترنت، اینترنت اشیا را به شدت توسعه می‌دهد و تحول عظیمی در صنعت و کشاورزی ایجاد می‌کند. به همراه آن خطر حملات سایبری به زندگی خصوصی بشر را نیز افزایش می‌دهد.


به گفته کارشناسان، با راه‌اندازی اینترنت نسل پنجم، انقلاب صنعتی چهارم رخ می‌دهد و افزایش سرعت تا ۱۰۰ برابر G 4 ازجمله مزایای اینترنت نسل پنجم است، اما با توسعه G 5 حریم خصوصی نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد و در این زمینه نگرانی‌هایی وجود دارد که باید پیش از وقوع اتفاقات مختلف، تصمیمات قانونی برای پیشگیری از تخلفات گرفته شود.

برآوردهای فعلی نشان می‌دهند که بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۵، پیاده‌سازی G 5 به تنهایی قادر خواهد بود میزان تولید ناخالص جهانی واقعی را به چیزی معادل کل اقتصاد کشور هند برساند. در سال ۲۰۳۵، ارزش G 5 تا حدی بالا خواهد رفت که امکان پشتیبانی از ۲۲ میلیون شغل را در سراسر جهان داشته و اقتصادی بالغ بر ۳/۱۲ تریلیون دلار را تولید کند.

البته  استفاده از G 5 تا سال ۲۰۲۰ به گستردگی چندانی نخواهد رسید. با این همه کشورهای بسیاری در حال انجام اقدامات اجرایی به منظور توسعه این فناوری هستند. در بریتانیا، Vodafone و EE در حال حاضر برنامه‌های خود برای به اجرا درآوردن مراحل آزمایشی G 5 در شهرهای مختلف این منطقه را اعلام کرده‌اند و در ایالات متحده آمریکا هم T-Mobile، AT&T، Verizon و Sprint با اشتیاق فراوانی در حال تدارک برنامه‌های خود هستند.

با G 5 همه فعالیت‌هایی که با اینترنت انجام می‌شوند، کارآمدتر، سریع‌تر و البته جذاب‌تر خواهند شد.  G 5 مانند شبکه‌ای عمل خواهد کرد که همه چیز را در زندگی روزمره ما به هم وصل می‌کند.

برای اینکه همه چیز سریع‌تر و کارآمدتر شود، Qualcomm  در حال توسعه طول موج‌های مبتنی بر OFDM به عنوان بخشی از G 5(NR  پسوند NR مخفف New Radio است) است که امکان ایجاد اتصال‌هایی خاص را بر اساس هر دستگاه فراهم می‌کند. بنابراین یک دستگاه IoT (اینترنت اشیا) طول موج بهینه‌تری را خواهد داشت که کاملا متفاوت از طول موج تلفن است و همین مساله باعث کارآمدی بیشتر آن خواهد شد. علاوه بر این، در اختیار داشتن دستگاه‌هایی که بر اساس طول موج‌های گوناگون گسترش یافته‌اند، باعث سرعت بخشیدن به کارها خواهد شد. در حال حاضر شبکه‌هایی که ما برای انتقال داده‌های تلفن همراه استفاده می‌کنیم بسیار شلوغ هستند و هر روز هم شلوغ‌تر می‌شوند. هر چقدر بر تعداد دستگاه‌هایی که سعی می‌کنند از امکانات شبکه استفاده کنند، بیشتر می‌شود، سرعت شبکه برای تمامی اعضا کاهش پیدا می‌کند و فناوری G 5 قرار است این شرایط را تغییر دهد.

استفاده از انعطاف‌پذیری ۵G NR

V2X  شامل انواع مختلف مسیرهای ارتباطی است که به منظور ایجاد سیستم رانندگی خودکار ایمن و حمل‌ونقل سریع‌تر و کارآمدتر، در نظر گرفته شده‌اند. ارتباط‌هایی از نوع V2V  (خودرو به خودرو) به وسایل نقلیه اجازه می‌دهد تا از موقعیت جغرافیایی یکدیگر آگاهی داشته باشند. این نوع ارتباطات همزمان به وسایل نقلیه اجازه خواهد داد تا اساسا قادر به دیدن گوشه‌های اطراف باشند زیرا به واسطه رابطه‌ای که با دیگر خودروها دارند، امکان دیدن تصاویر زنده دوربین‌های خودروی مجاور خود هم خواهند بود. ارتباط‌های دیگری هم از نوع V2P  (خودرو به شخص) تعریف شده است که به وسایل نقلیه اجازه می‌دهد بدانند ما انسان‌ها چگونه حرکت می‌کنیم. بنابراین وقتی شخصی به صورت ناگهانی و اتفاقی وارد جاده شود، خودرو پیش‌بینی‌های لازم را برای عدم برخورد با وی انجام خواهد داد.

برخلاف شبکه‌های مخابراتی امروزی، با استانداردهای G 5 در حالی که ممکن است دستگاه‌هایی مانند گوشی هوشمند برای دریافت یک داده منتظر بمانند، وسایل نقلیه به صورت مستقل و در یک سطح بالاتر اتصال خود را برقرار خواهند کرد. خودروهای خودران نیازمند یک اتصال قدرتمند و پایدار برای دریافت آنی اطلاعات هستند و هیچ جایی برای اشتباه کردن وجود ندارد. با توجه به ماهیت حیاتی ارتباطات V2X، یک فناوری G 5 اختصاصی برای استفاده در وسایلی مانند خودروهای خودران و پهپادها ایجاد شده که uRLLC  (مخفف ultra-Reliable and Low-Latency Communications به معنای ارتباطات فوق‌العاده قابل اطمینان و با تاخیر کم) نام داشته و اتصال پایدار مورد نیاز این‌گونه وسایل و ابزارها را تامین خواهد کرد.

البته شما نیز به عنوان یک کاربر عادی هیچ نگرانی خاصی نیز در رابطه با دریافت سریع اطلاعات نخواهید داشت زیرا فناوری G 5 تاخیر بسیار کمی دارد. در واقع، کوالکام این نوع ارتباطات را مشابه با اتصال فیبر نوری تعریف کرده است. تاخیر در اتصال اینترنت را می‌توان هنگام دانلود یک فایل به وضوح احساس کرد. در شبکه اینترنت وقتی روی لینک دانلود کلیک می‌کنید، دستگاه شما درخواستی را به سرور ارسال می‌کند. این درخواست باید به صف سایر درخواست‌های دانلود اضافه شود. بنابراین زمانی که طول می‌کشد تا پس از کلیک کردن روی لینک دانلود، عملیات بارگذاری شروع شود، معرف میزان تاخیر شبکه است. با روی کار آمدن شبکه‌های G 5 چنین تاخیرهایی دیگر وجود نخواهند داشت. این نوع شبکه‌های جدید ظرفیت بالایی دارند و اطلاعات نامحدودی را به صورت همزمان می‌توان ارسال و دریافت کرد.

با وجود اینکه فناوری نسل پنجم شبکه‌های اینترنت قادر خواهد بود استفاده از خودروهای خودران را به خوبی رواج داده و متداول کند، اما با این حال ترافیک در شهرهایی که از خودروهای خودران استفاده می‌کنند، همچنان وجود خواهد داشت زیرا مساله ترافیک به عوامل بسیار مختلفی ارتباط دارد.

شبکه‌های G 5 نه تنها حجم دیتا روی شبکه‌ها را چندصد برابر می‌کنند، بلکه سرعت انتقال دیتاها را نیز بسیار زیاد می‌کنند و تاخیر آن کمتر از یک میلی‌ثانیه خواهد بود؛ در حالی که تاخیر در G 4 برابر ۲۵ تا ۴۰ میلی‌ثانیه است. استانداردهای G 5 همچنین امکان استفاده از طیف پهن ۳۰ تا ۳۰۰ گیگاهرتز را در اختیار می‌گذارد.

محمدجواد آذری‌جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خرداد ماه سال جاری اظهار کرد که مطابق برنامه تا شهریورماه، پنج منطقه تاریخی تهران زیر پوشش نسل پنجم تلفن همراه قرار می‌گیرد.

سید علی‌اکبر صفوی استاد دانشگاه شیراز در تشریح تفاوت‌های G 5 با نسل‌های دیگر ارتباطی گفت: تلفن همراه امروزی یک سیستم چندکاره است که بخش بزرگی از زندگی را تشکیل می‌دهد و در حال حاضر بخش زیادی از کارهای علمی را می‌توان با کمک آن انجام داد. دنیای امروز، دنیای اتصال است و همه افراد به‌راحتی می‌توانند به یکدیگر متصل شوند. با راه‌اندازی G 5 این امکان به‌راحتی در اختیار همه قرار می‌گیرد.

او افزود: برای مثال در دهه‌های آینده همه انسان‌ها به سنسورهای سنجش سلامتی متصل می‌شوند که در صورت بروز مشکل در سلامتی افراد، اخطار مراجعه به پزشک فعال می‌شود. تکنولوژی حتی بر نحوه مصرف دارو نیز از این طریق نظارت می‌کند. در حال حاضر در برخی قسمت‌های کشور، نقاط کور برای اتصال به اینترنت وجود دارد که با راه‌اندازی G 5 نقاط کور از بین می‌رود. پوشش تعداد زیاد کاربران به‌طور همزمان و افزایش سرعت تا ۱۰۰ برابر G 4 ازجمله مزایای اینترنت نسل پنجم است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه توسعه G 5 کار تدریجی است و به تجهیزات زیادی نیاز دارد، گفت: در صورتی ‌که امکانات اصلی به‌ویژه باندهای فرکانسی در اختیار باشد این زمان کاهش پیدا می‌کند و مردم می‌توانند از امکان استفاده از این فناوری جدید بهره‌مند شوند. در حال حاضر بسیاری از تولیدات صداوسیما در بستر فضای مجازی قابل‌ رویت است. زیرساخت‌های فرکانسی باید در حوزه‌ای مورد استفاده قرار گیرد که کاربران بیشتری دارند.

با فیلترینگ هم نمی‌توان اینترنت را مسدود کرد

صفوی با اشاره به محدودیت‌هایی که در حوزه تکنولوژی ایجاد می‌شود، تاکید کرد: فناوری اطلاعات بن‌بست ندارد و کسی نمی‌تواند جلوی توسعه تکنولوژی را بگیرد. باید توجه داشته باشیم که حتی اگر از فیلترینگ استفاده کنیم نمی‌توانیم به‌طور کامل اینترنت را مسدود کنیم زیرا در آینده از طریق ماهواره و به‌صورت رایگان می‌توان به اینترنت دسترسی پیدا کرد. نتیجه فیلترینگ این است که سرورها به سمت دیگری هدایت می‌شوند؛ بنابراین اگر هر دری به روی تکنولوژی بسته شود، تکنولوژی از در دیگری وارد می‌شود.

او در رابطه با اینکه امواج G 5 تاثیری بر سلامت مردم دارد؟ خاطرنشان کرد: درباره G 5 حساسیت‌هایی وجود دارد اما طبق مستندات علمی تشعشعات، تأثیری بر سلامتی ندارد. اما در نهایت این فناوری باید به شکل پایلوت اجرا شود تا بتوانیم به این سوالات پاسخ مناسبی بدهیم.

این استاد دانشگاه در خاتمه درباره نگرانی نسبت به ورود فناوری‌های نو تصریح کرد: فناوری مسیر خود را طی می‌کند. باید با درس گرفتن از گذشته و عقل جمعی و به دور از نگاه‌های منفعتی برای تحولات آینده گام برداریم.

انقلاب صنعتی چهارم با توسعه G۵

بهزاد اکبری درباره مزایای توسعه نسل پنجم اینترنت گفت: با ارتقای اینترنت، خدمات اینترنت اشیا نیز توسعه می‌یابد و انقلاب صنعتی چهارم محقق می‌شود و در ادامه ورود نسل جدید خودروهای خودران امکان‌پذیر می‌شود. سرعت‌ بالای بیش از یک گیگابایت در ثانیه، افزایش ارتباطات مطمئن (اینترنت متصل به شبکه) و تاخیر بسیار پایین که به زیر ۱۰ میلی‌ثانیه می‌رسد در اعمال جراحی از راه دور موثر است و پوشش سراسری و حداکثری از ویژگی‌های نسل پنجم ارتباطی است.

او درباره لزوم توسعه G 5 در ایران بیان کرد: در سال ۲۰۳۰ نسل پنجم اینترنت در همه جهان راه‌اندازی می‌شود بنابراین باید زیرساخت‌های این بخش را از حالا توسعه دهیم که در این زمینه می‌توان به توسعه فیبرنوری و افزایش فرکانس با کمک سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اشاره کرد. باید توجه کنیم که این نسل از اینترنت تحول بزرگی در ابعاد مختلف زندگی ایجاد می‌کند.

این استاد دانشگاه با اشاره به نقش باند فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ در شکل‌گیری   ۵Gخاطرنشان کرد: ارتباطات مطمئن و بدون قطعی در فرکانس‌های پایین امکان‌پذیر است بنابراین اکثر کشورها باندهای فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ را آزاد کردند و در اختیار اپراتورهای تلفن همراه قرار دادند تا از این طریق بتوانند به ارائه خدمات اینترنت به مردم بپردازند.

اکبری با اشاره به توسعه اینترنت و افزایش دسترسی به حریم خصوصی تصریح کرد: با توسعه G5 حریم خصوصی نیز تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد و در این زمینه نگرانی‌هایی وجود دارد که باید پیش از وقوع اتفاقات مختلف تصمیمات قانونی برای پیشگیری از تخلفات گرفته شود. در سال‌های گذشته رشد تکنولوژی در حوزه‌های مختلف ما را غافلگیر کرد. تجربه به ما نشان می‌دهد که رویکرد ما در برخورد با تکنولوژی سلبی بوده است بنابراین ضروری است از امروز به این موضوعات در حوزه G 5توجه کنیم تا از بروز مشکلات پیشگیری شود.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانخواندنیدانش و فناوری
شناسه : 121209
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا